Взаимопомощ

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 14, 2022 08:09

Взаимопомощ

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 8 - 14 април 2022 г., брой 14/992, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Тези три жени, намиращи се в своя жизнен път, в т.нар. трета възраст, припомниха на преминаващите покрай тях на 5 април на ул. „Св. Богородица“ в Тополовград, нещо вече почти забравено в нашия бит. Те просто си помагаха да приберат нарязаните дърва за следващата зима. Но със сигурност щяха да си помагат и за нещо друго, което не е по силите им да свършат сами, или просто защото се уважават като хора.
Този случай е един прост пример за взаимопомощта между съседи, приятели, дори и непознати хора, ей така за нищо – да се помогне да се свърши работа.
За съжаление това вече рядко може да се види, толкова много се промениха времената, в които живеем, и самите хора, че всеки гледа да се спасява сам. Но много от нещата в живота, ежедневието, бита човек не може да свърши сам, още повече когато намаляват жизнените сили и енергия.
Съвсем доскоро, до преди няколко десетилетия, това да помогнеш на друг човек, било то комшия, приятел, познат или пък съвсем непознат ни идваше някак отвътре. Него не го изучавахме, предаваше се от дядовци, баби, майки, бащи на деца и на внуци. Поне в повечето семейства и при повечето хора бе така. Хората се събираха и помагаха по всякакъв повод – да помогнат в труден момент, да погнат да се построи дом, при други хубави и не толкова хубави поводи. Сега в тези „вълчи времена“ всеки се е затворил в къщи или в себе си и случки като тази на снимката са все по редки.
Изчезва постепенно човешкото, топлото отношение между хората, което направа е плашещо. Но да се върнем при тези три жени, които просто казаха: „Помагаме си, защото сме хора и знаем, че когато някоя от нас има нужда, другите ще се отзоват, дори и без да ги викаме“.
Толкова просто, ясно и категорично, така както българският народ го е правил векове наред и оцелял въпреки всички превратности на времето и съдбата.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 14, 2022 08:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама