Бойци по кудо от цялата страна се съревноваваха в Харманли

Милена Митева
От Милена Митева юни 4, 2021 10:45

Бойци по кудо от цялата страна се съревноваваха в Харманли

Акценти

  • Регионален вестник, # 21/953 година XVIII, 4 - 10 юни 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Бойци по кудо мериха сили на национален шампионат, състоял се в новата зала на комплекс „Хеброс“ – Харманли. След една година пауза в спортния календар заради наложените ограничения, на татамито излязоха състезатели от клубове с традиции в този сравнително нов спорт за страната.
Откриването и двубоите се състояха в неделя, 30 май.
В началото всички спортисти се представиха на публиката, строявайки се в редица.
Те почетоха и паметта на създател на кудо – Сенсей Такаши Азума, който през 2005-а посети Харманли и основа този спорт в страната и до последно бе президент на световната федерация.
Въпреки пандемията няма голям отлив от този спорт в страната и в състезанието участваха 10 клуба с общо над 80 състезатели. Болшинството от тях многократно са участвали в предишни състезания, но имаше и нови членове от Петрич и Костенец.
Останалите клубове бяха от София – 2, Пловдив, Бургас – 2, Поморие, Сопот, Харманли.
В разпределението на медалите участваха бойци от 6 до 40-годишни, деца, юноши, мъже.
Срещите се ръководеха от съдийски екип с главен съдия Господин Бабамов, рефер на татамито Петър Стоянов и четирима странични съдии.
Класиране по медали: Поморие – 8 златни, Харманли – 5 златни, Бургас – 5 златни, София – 2 златни, Сопот – 2 златни, Петрич – 2 златни, Костенец – 1, Бургас – 2, Пловдив – 1.
С първи места при децата от клуба в Харманли са: Рая Веселинова, Християн Христов, Пресиян Арабаджиев, Миглена Манолова.
С втори са: Иван Аргиров, Петър Георгиев, Теодор Камберов, Ефе Сербезов. На трето място е Ангел Анеглов.
При юношите с първо място е Мирчо Асенов. Втори при мъжете са Джан Мустафов и Славей Виделов.
Това е първото мащабно събитие събрало толкова състезатели в СК „Хеброс“.
Шампионатите по този спорт се провеждат по установените правила на Световната федерация – КИФ, чийто представител за България и президент на БКФ е Сенсей Господин Бабамов.
Състезание се проведе в рамките на спортния календар на Българска кудо федерация за 2021 г. и бе организирано от СК „Будо“ с подкрепата на Община Харманли.

Кудо е труден комбиниран боен спорт изискващ от практикуващите добра физическа и техническа подготовка. Правилата позволяват игра с ръце, крака, събаряне на противника и борба. Има ограничение за децата, където са забранени ударите с ръце в главата. Като атракция и динамика кудо е интересен за публиката. Битките за най- малките са 2 минути, а за големите. Борбата на земя е ограничена до 30 сек. Играта се оценя от 5 съдия – един на татамито и четирима странични. Има и главен съдия, който следи цялостно съдийството и може да отменя решения.
Кудо е японско бойно изкуство и ритуалите и етиката по време на състезание са строго регламентирани. Една част от бойците показаха нивото на своята подготовка преди Световното първенство следващата година. Участието в националния отбор в шампионата в Токио е приоритет на БКФ.

Милена Митева
От Милена Митева юни 4, 2021 10:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама