Божин Божинов: „За да има разбирателство, е необходим добронамерен диалог“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 18, 2021 09:30

Божин Божинов: „За да има разбирателство, е необходим добронамерен диалог“

Акценти

 • Регионален вестник, # 2/934 година XVIII, 15 - 21 януари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Господин Божинов, каква бе изминалата година за община Тополовград? Как премина тя, как бе приключена, изобщо какви са резултатите в цялостен план за общината?
От финансова гледна точка, успяхме да приключим годината, макар и доста трудно, като разплатихме задълженията си. Доста по-ниска от други години обаче се оказа събираемостта на Местните данъци и такси (МДТ) – около 77%. Общинският съвет не допусна да се направи промяна в техния размер, който не е променян от 2009 г., макар че от тогава до сега цените на всички стоки, горива и услуги се повишиха не малко. Понеже няма и пълна събираемост, съвсем очаквано се получи и недостиг на средства. Опасявам се, че в даден момент ще се появят проблеми със сметосъбирането. Няма да има средства за разплащане, фирмата, която извършва тази дейност, може да се откаже. Това може да доведе до невъзможност за почистване на града и селата и да плъзнат зарази и болести, което в тази епидимична обстановка е крайно нежелателно и бих казал недопустимо. Разбира се, независимо колко и какво ще ни струва, ще направим всичко възможно това да не се случи.
В последните дни на годината излезе и едно постановление на Министерския съвет /ПМС/, което силно ни притесни, тъй като 30% от средствата, постъпващи от наеми, концесии, аренди, договори и др., трябва да остават в населените места, за чиято територия се отнасят. Притеснява ни това, че парите от тези дейности се събират до края на октомври и в предходната година няма да можем да изпълним това, което кметовете на населените места искат да се случи на техните територии. В същото време общината трябва да изпълнява всичко свързано с обществените поръчки – организация, процедури и самата събираемост на средствата. По този начин, правейки това отчисление от 30-те %, вероятно ще се наложи да минем към съкращение на служители в ОбА, което за нас е не само неприятно, но и неприемливо.

Това не е ли все пак една стъпка към отдавна исканата от Вашите колеги от цялата страна децентрализация във финансовата сфера и взаимоотношения с държавата?
Би могло да се разглежда и така, но според мен не би било точно. По закон ние трябва да изпълняваме всички процедури да речем по обществените поръчки, но за това е необходимо да има и съответните средства, а те няма от къде да дойдат. Държавата няма и намерение да ни компенсира тяхната липса, поне засега. Иначе по принцип това е много хубаво, децентрализацията имам предвид, но тя трябва да върви и по цялата верига – държава, общини, кметства. Защото сега общините ще бъдат с намален финансов ресурс, но не и със задължения.
През 2012 г., по разпореждане на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, бяхме задължени да приберем в ОбА бюджетите на кметствата, а сега отново ще им ги върнем. Но тук, според мен, би било редно, говоря за нашата община, ОбС да погледне трезво на нещата. Защото за никой не е тайна, че субсидираме болницата, колкото и с ограничен капацитет да е, детските градини и училищата. А за това са нужни средства.
Знам, че и на населението е много трудно, особено в тази кризисна обстановка, когато парите не достигат на никого, недай си боже пък и да се разболее човек, но трябва да си помагаме взаимно, защото нищо на става без достатъчен финансов ресурс. И на мен, като кмет на общината, не ми се иска да вдигаме МДТ, но за съжаление, много често реалностите нямат нищо общо с желанията ни. А в тази епидемична обстановка се наложиха и разходи – непланувани, тъй като положихме максимум усилия за дезинфекция на обществените места и спазване на всички мерки и смятам, че в общи линии се справихме като местна общност.

В края на годината Министерският съвет раздаде доста милиони на общини в страната. Тополовградската за поредна година пак не попадна в този списък. Вашата гледна точка защо става все така?
/Отговаря с осезаема ирония в гласа/ Ами сигурно са впечатлени от дейността ни във финансовата сфера – нямаме задължения, нямаме неразплатени сметки с фирми, с доставчици на услуги, с такси и т.н. Може би от тая гледна точка са ни пропуснали. Вероятно смятат, че ние сме най-добрата община в Хасковска област, заедно с община Минерални бани, и затова нямаме нужда от допълнително финансиране. От доста години е така и най-вероятно то е, защото имаме добра финансова дисциплина, въпреки многобройните и неспирни проверки от всички възможни органи и институции в държавата.
/Вече сериозно/ Тук също живеят хора, независимо от тяхната, най-вече политическа и партийна принадлежност и ориентация. И мислейки, че наказваш политическия си опонент, всъщност ти наказваш цялото местното население. По време на изборите всеки обещава, че ще работи в интерес на всички жители на страната, в случая на общината, но после става съвсем друго – връх вземат личните и партийните интереси. От мандата 2015 – 2019 г. и сега в текущия Общинският съвет, или по-скоро част от съветниците, не искат да проумеят, че общината е на всички нейни граждани, а не на група партийни членове на една партия.

Какво толкова пречи и защо не искате или не можете да се разберете с общинските съветници, или с част от тях. Вие протегнали ли сте им ръка, потърсили ли сте път към разбирателството? Кои са причините за това неразбирателство според Вас?
Не мога да си го обясня. Аз ли ги дразня, че трети пореден мандат печеля изборите, и то убедително, и че хората ме избират… Да бяха спечелили и те, нищо против. Само че това решават избирателите, хората от общината. Нямам нищо против, нека да спечелят и те, но им пожелавам да бъде с такава яростна опозиция в ОбС, за да видят тогава как се работи, как се събират МДТ, наеми, как се изплащат задължения, заплати, издръжки на градини, училища, болница, читалища…
Не мога да не отбележа един, бих го нарекъл „светъл лъч“ от последната сесия на ОбС от декември миналата година. Тогава общинският съветник от ГЕРБ Катя Гешева каза, че е крайно време да се спре това противопоставяне и напрежение между ОбА и ОбС и да се заработи за общия интерес – общината и нейните жители. Много съм ѝ благодарен за това отношение. Аз съм също за това, но явно по-голямата част от опозицията в местния парламент не е готова, или по-скоро не иска това да се говори и разисква нормално.
Що се отнася да подаването на ръка – това аз съм направил и правя отдавна, още от първия си мандат от 2011 г. Неведнъж сме се срещали, разговаряли, но всичко до там. Отворен съм за разбирателство, но трябва да е така и от другата страна. За да се получи то обаче, е необходим добронамерен диалог в полза на общината и нейните жители, а не противопоставяне на всяка цена, особено по важните проблеми и въпроси.

Какво ще пожелаете на жителите на общината в началото на 2021 година?
Пожелавам една здрава, хубава и успешна година за населението на нашата хубава община. Мир и разбирателство между хората, успешна година и за ръководните органи в общината и работа в интерес на нейните жители.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 18, 2021 09:30
Напиши коментар

3 Коментара

 1. бай тошо януари 18, 18:25

  Мястото ви е в Ямболска област нито Хасково иска да нито знае как да помага на град на 80 км от Хасково, тая простотия която комунистите от Хасково сътвориха само и само да си угодят на мегаломанияа Аскю да стане голяма околия , да бъде оправена ! Тополовград икономически и историческо е близко до Елхово и Ямбол не до град Хасково !

  Отговори на този коментар
 2. No Name януари 18, 16:46

  От както този човек е кмет на Тополовград този град няма прогрес, нищо ново няма в тоя град дори ако стане някое бедствие този град не може да се оправи, човек не може да има бъдеще в тоя град!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама