Библиотеката като аптека

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 12, 2021 10:33

Библиотеката като аптека

Акценти

  • Регионален вестник, # 6/938 година XVIII, 12 - 18 февруари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Дарина Костадинова |
Ст. експерт в Общинска библиотека – Свиленград

Как четенето ни помага за справяне с психическия стрес и списък със съответните книжни рецепти спрямо проявяваните „симптоми“.

Четенето в настоящата кризисна ситуация има психотерапевтичната роля. В медийното пространство се отдава голямо значение на физическите и икономическите аспекти на пандемията, като се отделя твърде малко място на психическите последици от социалната изолация и финансовата стагнация. Тук ролята на всяка една библиотека е жизнено важна, защото чрез книгите се дава възможност за понижаване на психичното напрежение.
Процесът на четене е доказал своята ефективност върху хората, подложени на стрес, породен от специфични ситуации, каквато е настоящата. Четенето е достъпно средство за развлечение като дава възможност на човек въображаемо да се потопи в друг свят, пълен с ярки емоции и преживявания.
Отдавна е доказано, че четенето има не само развлекателна функция, но и компенсаторна (замества липсата на това, което не ни достига в ежедневието), комуникативна (четейки ние общуваме с героите, с автора, дори със себе си) и образователна (индиректно повишава грамотността).
Ако имате нужда от доза спешна литературна помощ, можете да се възползвате от дадените по-долу напълно безвредни, но високо ефективни рецепти:

• Ако се чувствате гневни и раздразнителни, ако проявявате необяснима агресия към обкръжаващите ви хора, четете трилъри. Динамичното развитие на сюжетите в този жанр, ще ви позволи да проектирате негативните емоции върху борбата с „лошите”. Книгите на Дейвид Балдачи, Лий Чайлд, Крис Картър, Патриша Корнуел, Джеймс Патерсън и всички други майстори на този жанр ще ви свършат работа.

• Ако ви липсват пътуванията или имате нужда да бъдете на място, различно от това, на което се намирате в момента, четете пътеписи и пътеписни романи. Можете да приемате по няколко страници дневно от „Бялата масайка” на Корине Хофман, „Яж, моли се и обичай” на Елизабет Гилбърт, „Дамите от Ориента” на Кристина Морато, книгите на Изабела Шопова или просто да поискате съвет от библиотекарите във вашата библиотека.

• Ако се чувствате необичани, липсва ви романтика и разбиране от страна на половинката, то тогава не пренебрегвайте Джули Джеймс, Сюзън Елизабет Филипс, Сандра Браун, Даниел Стийл и другите специалистки по сърдечни въпроси.

• Ако сте тъжни, депресирани и постоянно ви избива на плач, веднага вземете няколко дози хумористична литература. Разказите на Чудомир, книгите на Удхаус и Анте Томич са това, което ви трябва.

• Ако сте останали без работа вследствие на пандемията, използвайте времето си да научите нещо ново в интересуващите ви области. А защо не и да започнете да изучавате чужд език или да си припомните такъв, който вече владеете? Всякакви самоучители, ръководства и справочници ще ви свършат работа за целта.

• Ако пък и вас ви е пипнал коронавирусът или просто сте понастинали и трябва да пазите леглото, класическите криминални романи са най-доброто средство за разсейване на ума. Артър Конан Дойл, Агата Кристи, Джеймс Хадли Чейс и Ърл Стенли Гарднър ще облекчат симптомите така добре, като и противовирусните препарати.

Бъдете здрави и четете!

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 12, 2021 10:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама