„Без всичко могат любимчани, без читалище не могат!“

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 28, 2021 08:01

„Без всичко могат любимчани, без читалище не могат!“

Акценти

  • Регионален вестник, # 3/935 година XVIII, 22 - 28 януари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Евгения Стоянова, секретар на НЧ “Братолюбие-1884“ – Любимец

Стойчо Мазгалов е роден на 2 май 1930г. в гр. Любимец. Следва в Икономическия институт в София. През 1950 г. е приет в Държавното висше театрално училище в класа на Георги Стаматов, а четири години по-късно завършва актьорско майсторство в класа на Николай Масалитинов.
Достоен човек, мащабен талант и талантлив актьор, който никога не забрави родното място – любимия Любимец! Както светлините на театъра светят, така и името на Стойчо Мазгалов винаги ще свети като любородна искра в мислите на всеки, докоснал се до богатата му човешка природа.
Той знаеше как се прави добър театър. Умееше да събира около себе си умни и талантливи хора и най-вече, да се вслушва в мъдрите им съвети. Но знаеше, че отговорността ще я носи лично. И винаги го е правил – мъжкарски. Като един от основателите и директор на НДТ „Сълза и смях“, той носи в себе си амбицията и силата да наложи и постави своя печат на театралност, успява да мотивира популярни млади лица – артисти и режисьори, като Венцислав Кисьов / също наш съгражданин/, Цветана Манева, Антоний Генов, Любен Гройс, Асен Шопов и много др. Плеяда от даровити актьори, застават зад него и заедно достигат своите звездни мигове. Така се раждат емблематичните за театъра спектакли – „Старчето и стрелата“, „Полет над кукувичето гнездо“, Много шум за нищо“, „Ние долуподписаните“ и др.
Беше обаятелен актьор и режисьор, даващ хъс, заряд и самочувствие. Изглеждаше спокоен, беше немногословен, но беше от хората, на които можеш да се облегнеш.

За него театърът беше и призвание, и съдба – и на двете гледаше много сериозно.

Всички ние докоснали се до този талант и човечност сме благословени, че Стойчо Мазгалов, бе част от духовното развитие на Любимец.
През 1980 г. по повод 50 годишния му юбилей Стойчо Мазгалов е избран за първия почетен гражданин на гр. Любимец. При връчване на отличието заявява „ Любимец е не само място, където съм се родил и порасъл, където съм изживял първите си младежки години, но и първоизточник на всичко, което съм постигнал досега в живота. Тук започна оформянето ми като личност и актьор. Обичам Любимец, такъв, какъвто беше някога и какъвто е сега и искрено се радвам на растежа му. Той е бил и си остава в мен през целия ми живот.“
„Спомням си- отидохме да играем в Любимец, на негова годишнина: Беше всенароден празник, хората показваха своето уважение и обич към него. Стойчовият празник бе и наш празник! Празник на всички! Незабравим!“- споделя Ириней Константинов в книгата „Различният“
Искрата от този огън усетихме и в поставянето на пиесите „Калин орелът“ от Н. Икономов, „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников и „Женско царство“ от Ст. Л. Костов на родна сцена.

Впечатляваща бе гражданската му смелост във времена, когато това беше опасно.

Като ученик на „олимпийците“ на българския театър Георги Стаматов и Н. Масалитинов той продължи да бъде бунтар срещу критиката и със завидна смелост, размахваше шпагата, като истински мускетар.
През 2000г. издава „Три пиеси“, а „Театрален лабиринт“ е книга емоционална, затрогваща, сърдечна, написана от нашия съгражданин. Изключително любопитно и в същото време великодушно и дискретно са разказани срещите на автора с първите по онова време хора на държавата. „Чест му прави, че нито ги окарикатурява, нито демонизира, макар, че материалът силно изкушава. Овладяност, която говори за безспорно повествователно майсторство. Знак за голям талант, подкрепен от изключителен характер – съчетание срещащо се все по рядко в наши дни. Голям актьор и достолепен мъж, който за мен и много други винаги ще е… споделя Петър Маринков.
През 2004 г. по случай 120 годишния юбилей на НЧ “Братолюбие – 1884“, гр. Любимец той се появява на сцената, сам, леко приведен, тайнствен, смълчан и спокоен, защото това беше неговия храм. Запомнящо се присъствие на всички в притихналата зала. Стойчо изправи глава, пое дъх, пълнейки дробовете си със живот и продължи „Така започна моят дълъг път на театралната сцена. И тоя път започна от тук, от тази сцена, от това читалище, читалище „Братолюбие“. Тук живях, и работих, и се учех от големите майстори на самодейното театрално изкуство. Тук работят чудесни артисти, достойни за всяка сцена в нашата страна. И така годините вървяха и аз стигнах до един интересен извод: „Читалищата са мостът между миналото, настоящето и бъдещето. Без всичко могат любимчани, без читалище не могат! Пазете го!“
За последно той се качва на сцената на любимия си театър „Сълза и смях“ на премиерата на своята книга „Театрален лабиринт“.
Един от най – достойните мъже на българския театър напусна земния свят неслучайно на 1-ви ноември 2006 г. – Деня на будителите, за да се пренесе на театралния небосвод.
За театралния колос Стойчо Мазгалов винаги ще има време, да разкажем, да си спомним и да почетем.
През 2020г. негови приятели, извън театралната общност издадоха книга “Различният“, посветена на 90год. от рождението му. Един от съставителите Нарцис Златанов и поема инициативата за написването на книгата и споделя „Стойчо Мазгалов е явление в българския театър и в българската култура и затова имаме приятелски и морален дълг към него“
Така, за да възкресят образа на големия актьор, режисьор, общественик, българин и родолюбец, за да се намери „Различният” , да се разкрият интересни и малко познати страни и черти от живота на актьора се обединиха екип от негови приятели и почитатели.
Тази книга бе издадена и със сътрудничеството и финансовата подкрепа на ръководството на Община Любимец.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 28, 2021 08:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама