Безопасно ли е да ядете кората на лимона?

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 9, 2021 10:08

Безопасно ли е да ядете кората на лимона?

Акценти

  • Лимоновите кори са и чудесен начин да утолите глада за сладко, тъй като те стимулират същите рецептори в мозъка

Свързани публикации

Какво по-освежаващо и ободряващо в лятната жега от една лимонада с прясно изцедени лимони. А защо не и коктейл с няколко резенчета лимон. Студената вода с лимон също е предпочитано питие в топлите летни месеци. Но можете ли да ядете кората на лимоните? Безопасно ли е да извадите резенчето лимон от коктейла си и да го хапнете с наслада?

Кората на лимона е полезна. Тя е изпълнена с ценни вещества, сред които изобилие от калций и калий. В кората на лимона се съдържат и завидни количества витамин С, пише livestrong.com. Витамин С е сред най-важните антиоксиданти, от които тялото ни се нуждае. Освен това лимоновата кора е изключително богат източник на фибри, като повечето цитрусови плодове. Ето защо тя е важен хранителен избор, който е добре да направите.
Има обаче някои случаи, в които е по-добре да консумирате кората на лимона с повишено внимание.
За да похапвате лимоните с кората е от голямо значение да сте сигурни, че са старателно измити преди това. В кората на лимоните се срещат много пестициди и инсектициди, които могат да имат силно негативно влияние върху здравето ви.
Друг важен фактор с потенциално негативно влияние върху здравето са оксалатите. Те се съдържат в лимоновите кори и са предпоставка за образуване на камъни в бъбреците и жлъчката при прекомерна и честа консумация.
Тези рискове не са значителни, ако консумирате лимоновите кори в умерени количества. Можете да ги поръсвате в любимата си напитка, да ги добавяте към печива, салати в малки количества. Така хем ще се радвате на здравословните им ползи, хем няма да се притеснявате от потенциални негативни ефекти.

Лимоновите кори са и чудесен начин да утолите глада за сладко, тъй като те стимулират същите рецептори в мозъка, като намаляват желанието за сладко.

Следващият път, когато ядете лимони, не се страхувайте от кората им. Тя съдържа много вещества, от които организмът ви да се възползва. Измийте ги добре и ги консумирайте умерено.

Източник: az-jenata.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 9, 2021 10:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама