Атанас Червенков хвана кръста в Любимец

Милена Митева
От Милена Митева януари 6, 2021 16:06

Атанас Червенков хвана кръста в Любимец

Акценти

  • Той скочи в студените води заедно с още осем мъже

Свързани публикации

Атанас Червенков извади кръста от река Марица край Любимец. Той скочи в студените води заедно с още осем мъже. След улавянето на разпятието 33-годишният християнин сподели, че скача за трета поредна година, но улавя разпятието за първи път.

„Единственото, което си пожелавам, е да съм жив и здрав – аз и моето семейство!“ – каза Наско след излизането си от водата.

След това Атанас покани всеки желаещ да целуне кръста и за първи път мъжете заиграха хоро във водите на Марица, като продължиха на брега на реката. В него се включиха и част от присъстващите.

Паричната награда от кмета, заедно със събраната сума от миряните, целунали кръста, късметлията ще дари на църквата и болен човек.

Преди кулминацията на празника отец Караджонов извърши служба и освети кръста. Пред събралите се миряни той изказа благодарности към държавата, която в тези трудни години не е посегнала на църквата, и на местната власт, която организира събитието, както и на събралите се на ритуала, чието присъствие е израз на това, че държат на традициите и искат те да продължават.

Отец Караджонов  пожела мир и любов на всички и настоя хората да направят преоценка на ценностната система.

Събитието се състоя с благоволението на Светия синод.

Празникът Богоявление се проведе и в с. Лозен. В него взеха участие 8 млади момчета, чието желание да се включат в празника бе толкова силно, че специално за повода си бяха поръчали тениски с български шевици. Най-близко до кръста се оказа 30-годишният Васил Илиев от селото, който го спаси от водите на р. Лозенска.

На 6 януари българската православната църква отбелязва Йордановден. Празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”.

Милена Митева
От Милена Митева януари 6, 2021 16:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама