Атанас Скатов загина при опит да атакува К2

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 6, 2021 07:49

Атанас Скатов загина при опит да атакува К2

„С огромно прискърбие Министерството на външните работи съобщава, че българският алпинист Атанас Скатов бе открит мъртъв в района на злополуката в Хималаите.

Пакистанските власти ни уведомиха по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан”, пише offnews.bg.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист!

Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера  на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.

МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист – неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени!“

По-рано днес бе съобщено, че причина за падането на Скатов е скъсано въже. По-късно обаче информацията бе опровергана от водача на експедицията, който обяви, че всички въжета са били наред. Българският алпинист обаче е допуснал фатална грешка като се е разкачил докато е прехвърлял осигуровката от едно въже на друго.

От фирмата съобщиха, че в издирването се е включил и хеликоптер. Освен Скатов липсва още един алпинист от експедицията.

GPS-тракерът, който българинът носи към екипировката си, показва последните му движения.

Скатов се насочи към атака на K2 (8611 м), който се намира на границата между Пакистан и Индия. Според сайта на Скатов това е първата българска експедиция, към К2. На 3 февруари той се намираше в Лагер 2 и изчакваше удобен прозорец, за да започне изкачването.

На 4 и 5 февруари се очакваше метеорологичните условия да бъдат добри и да му позволят да осъществи успешна експедиция. Той и още няколко алпинисти са направили опит за нощно изкачване, но късно снощи всички са се върнали в Лагер 3, който се намира на 7400 м.

Ръководителят на експедицията съобщава пред Alpine Adventure Guides, че малко по-нависоко са останали двама алпинисти – Джей Пи Мор и Джон Снори, а с тях са и двама шерпи. Тракерите им са замразени. „Надяваме се всички да са в безопасност“.

Алпинистите, които тръгнаха късно снощи за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7400 м.

„Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК“, написаха на профила си в „Инстаграм“ пък организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2.

снимка: marica.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 6, 2021 07:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама