Антоанета Димитрова: „В Община Тополовград сме готови за изборите, съобразно задълженията ни“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 1, 2021 10:24

Антоанета Димитрова: „В Община Тополовград сме готови за изборите, съобразно задълженията ни“

Акценти

  • Регионален вестник, # 12/944 година XVIII, 26 март - 1 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Антоанета Димитрова, Административен секретар на Община Тополовград

Госпожо Димитрова, до изборите за 45-о Народно събрание остават по-малко от две седмици. Каква е готовността на Администрацията за обезпечаване нормалното провеждане на изборите в тази нетипична, не само за избори обстановка?
Подготовката за провеждането на изборите върви по план и график, съобразно Изборния кодекс и разпорежданията и указанията на ЦИК, РИК, Областната управа и всички органи, които имат отношения към тяхното провеждане. Определени са Избирателните секции, утвърдени са съставите на СИК.
Изборните помещения са осигурени с необходимите материали – кабини, места за машинно гласуване, урни, канцеларски и технически материали, дезинфектанти и други предпазни средства свързани с Указанията на министерство на здравеопазването. Новото е, че кабините ще бъдат разположени по друг начин, не както досега, там където има възможност, ще бъдат осигурени съответно отделни входове и изходи. Там където това не е възможно, ще бъдат отделени и обозначени отделни ленти за движение в подходите към изборните помещения. Обезпечени сме със съответните дезинфектанти и почистващи материали, маски, ръкавици, които ни бяха предоставени от държавата.
В тази тежка епидемична обстановка наш приоритет е да опазим живота и здравето на всички граждани на общината участвали в изборния процес. Поради тази причина указваме съдействие и даваме ежедневни указания за спазване на противоепидемичните мерките.
Стараем се в тази усложнена обстановка да осигурим максимално удобни и безопасни условия и за гласуващите, и за хората от комисиите.
В тази връзка сме предвидили и предстои да обсъдим с органите на МВР график, по който ще се раздават и приемат бюлетините и изборните материали с цел избягване на струпването на много хора на веднъж.

Колко са Избирателните секции в общината, къде ще може да се гласува и машинно, ще има ли обучение на членовете на Секционни избирателни комисии?
Избирателните секции в общината са 24 общо, но в една от тях – тази в болницата, през последните години не се провеждат избори, тъй като са по-малко от десет хоспитализирани лица, съгласно чл. 9, ал. 6 от Изборния кодекс.
Така всъщност са 23, 7 секции в града, 2 в Устрем и по една в останалите 14 кметства или села с кметски наместници.
В с. Орлов дол гласуват и жителите на с. Владимирово, в с. Радовец – тези на селата Присадец и Филипово, в с. Устрем дават вота си избирателите от с. Планиново, а в с. Хлябово гласуват жителите на с. Сакарци.
Що се отнася до машинното гласуване, такова ще има във всички избирателни секции с над 300 избиратели, които в общината са 7-те секции в Тополовград, 2 в с. Устрем и останалите са в с. Орешник, с. Орлов дол, с. Радовец, с. Синапово и с. Хлябово.
Искам да обърна особено внимание и да уведомя избирателите които гласуват в първа и втора секция в гр. Тополовград. На предстоящите избори на 4 април всички избиратели които до този момент са гласували в сградата на бившият Младежки дом – секция №1, сега ще гласуват в същата секция която ще се намира в сградата на Бизнес център „Терзиева къща“.
Избирателите, които гласуват в секция № 2 /търговско помещение в квартал „Св. Илия“/, сега ще дадат вота си в същата секция, намираща се в начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“.
За тези промени сме поставили обяви в кварталите, които обхващат тези секции, в сайта на Общината, както и във вестника.
Обучението на членовете на секционните избирателни комисии за общината ще бъде на 28 март от 15:00 часа. То за съжаление, съобразно епидемичната обстановка ще бъде онлайн, като се надявам членовете на СИК да успеят да участват в обучението, тъй като Изборните протоколи при тези избори ще бъдат по- обширни и по-сложни, особено там където ще има и машинно гласуване.

Колко са избирателите по списък в Общината, колко заявления имате подадени за гласуване в подвижните секции на хора с увреждания, как ще се процедира с карантинираните и ще стигнат ли парите за провеждане на изборите?
Избирателите с право на глас по предварителни избирателни списъци в общината са 8743, като имаме подадени и 348 заявления за гласуване по настоящ адрес. Не можем да кажем колко обаче от тях ще гласуват в други населени места извън нашата общината по настоящ адрес.
Имайки опита от предишни избори в общината гласуват около 6 500 избиратели. Колко обаче в настоящата усложнена обстановка ще са, няма как да предвидим, но сме готови да посрещнем всички желаещи да гласуват.
Що се отнася до хората с двигателни и зрителни увреждания, подадените в срок /20 март 2021г./ заявления за гласуване с подвижни секции са общо 20 за общината. Със заповед на кмета на общината и по решение на РИК – Хасково, е образувана подвижна секционна избирателна комисия, състояща се от пет члена.
Карантинираните лица и тези в задължителна изолация, чийто брой постоянно се изменя, към момента не можем да кажем, колко желаещи за гласуване ще има и колко подвижни секции ще са необходими.
Всички лица, които към 4 април са поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, могат да подадат заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия в срок до 31 март включително. Те се подават до кмета на общината, до съответния кмет или кметски наместник в населеното място от упълномощено от карантинираното лице, или лично от него на електронната поща на общината.
Секции за такива наши съграждани могат да се образуват, ако има най-малко 10 подадени заявления.
Подвижните секционни избирателни комисии се състоят от трима членове и обслужват само лицата поставени под карантина заявили желание да гласуват.
За членовете са осигурени специално защитно облекло, автомобил и охрана, съгласно изискванията.

Смятате ли, че средствата, които са отпуснати на общината за покриване разходите по организационно-техническата подготовка на изборите, ще бъдат достатъчни?
За съжаление с всяка изминала година средствата по План-сметката, която представяме преди началото на подготовката по изборите, се намаля драстично. Независимо, че всички разходи по организиране и провеждане на избори са за сметка на държавният бюджет.
За предстоящите избори на 4 април по План-сметка общината е заявила 42 269 лв., но ни бяха одобрени и отпуснати 26 907 лв., които няма да са достатъчни, въпреки че централизирано ни доставиха дезинфектантите и предпазни средства.
В заключение мога да кажа, че съобразно вменените ни задължения по организация на изборния процес на 4 април смятам, че в Община Тополовград сме готови и ще се справим с нелеките предизвикателства, които поставя пред нас епидемията от COVID-19.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 1, 2021 10:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама