Животновъди притеснени от заразна болест по кравите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 20, 2016 08:45

Животновъди притеснени от заразна болест по кравите

Акценти

  • Болестта не се предава на хората
  • Ваксинация на всички говеда за 3 години напред ще изолира страната за износ на месо.

Свързани публикации

„Борбата срещу нодуларния дерматит по кравите трябва да е обща.“ Това каза д-р Георги Станков, директор на областна дирекция на Агенцията по безопасност на храните. Той бе в Харманли по покана на ОбА, във връзка с разпространението на болестта в димитровградска община. Там има над 80 заразени крави. Гостът съобщи, че тяхната работа като инструкции, заповеди и разпореждания си я вършат, но е важна подкрепата и дисциплина на животновъдите, за се ограничи заболяването в други региони.

Там където има констатирани случаи на зараза животни се убиват и са плащат на стопанина по пазарни цени.

Стана ясно, че това е много сериозно заболяване, което носи големи икономически загуби. Те се изразяват в намален млеконадой, вреди на качеството на кожата.

То се разпространява чрез комари, мухи или други насекоми.

Животновъди и кметове от села питаха защо не се ваксинира и защо не са били предупредени навреме, след като в Гърция е имало подобни огнища. Ветеринарите казаха, че е имало е имало очаквания, но в пограничните общини, а не навътре в страната. А поголовна ваксинация на всички говеда за 3 години напред ще изолира страната за износ на месо.

Според д-р Петко Георгиев болестта е опасна дотолкова, че търпи бързо разпространение и трудно може да се контролира от ветеринарите.

В момента на пазара няма качествени препарати за третиране, но фирми, които се занимават с пръскане имат. Тримата ветеринари Стефка Здравкова и Петко Георгиев и Стефан Иванов обещаха съдействие.

Стана ясно че в община Любимец животновъдите от всяко село се събират по един и канят фирма, която пръска. От разправиите на събранието излезе подозрението, че тук това не може да стане. Изрази се съмнения, че има ферми, които ще си свършат работата, но има и такива, които хич не им пука.

На фермерите бе напомнено, че трябва периодично да извършват профилактична дизенсекция срещу насекоми. Всички животновъди ще бъдат благодарни на полиция и държавни служители ако не се поддават на корупционни схеми на мургавите братя и бъдат задържани и срещу тях се взимат законови мерки.

Сред присъстващите се чуха хипотези, че болестта е пренесена от Гърция чрез болно животно, вкарано нелегално.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 20, 2016 08:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.