Започна четвърти епизод на ремонта на пътя Харманли-Българин

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 22, 2016 10:24

Започна четвърти епизод на ремонта  на пътя Харманли-Българин

Близо 4 години след началото на ремонта на пътя Харманли-Българин строителните работи по него започнаха отново. Те бяха прекъсвани 4 пъти, а изпълнението му стигна до никъде.

От миналата седмица по трасето могат да се видят няколко тежки машини,

които работят по него. Трифон Трифонов, от фирма АБ – АД, отговорник на обекта, увери, че смятат да работят по-интензивно, ако времето им позволи.
Ремонтът на тази важна отсечка от пътя Харманли – Лесово бе наложителен, след като асфалтовата настилка, правена преди повече от 25 години, се разби непоправимо. От тогава досега по нея са правени само кръпки.
През 2009-та бяха направени измервания и се оказа, че от тук на час минават над 60 коли. Това означава, че пътят е с важно икономическо значение.
През април 2012 година в сайта на МРРБ бе обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на реконструкцията на пътя „Българин-Харманли”. Преди това, от държавата бяха отделени 400 хиляди лева, с които се отчуждаваха земите, които ще попаднат под новата пътна отсечка.

През ноември 2012-та повече от 20 тежки строителни машини заработиха по новото трасе на пътя.

Според табелата той трябва да бъде готов в края на лятото на 2013 година. Изпълнител на ремонтните работи е ГД „Асфалт и Бетон“, Хасково, а проектът е за „Реконструкция на път II-76 Българин – Харманли, участък от км 57+727 до км 60+806,40“. Той се финансира по програма „Основен ремонт“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Само 400 от дългата 3079 метра отсечка ще следват старото трасе, а останалата част ще бъде изцяло нов път.
Предвижда се строителните работи да продължат до края на август 2013-та, когато движението по новия път би трябвало да е факт.

През зимата и пролетта на 2013-та всичко замря.

През юни отсечката отново се ремонтира след близо 8-месечно прекъсване От две седмици на новото трасе се появиха строителни машини. Започна и строителството на мостовете и водоскоците по трасето.
Тъй като Бойко Борисов се гордееше със строителство на магистрали, лидерът на социалистите Сергей Станишев не остана по назад и реши, че по-бедните хора също имат нужда от добри пътища. На предизборна сбирка през април 2014 г. той заяви, че трябва да се отделя повече внимание и на второстепенните пътища“.
Станишев използва случая и направи първата копка, на второкласния път, Харманли – Лесово и заяви, че това е един пример точно за тази промяна в политиката.“ Тогава бяха изборите за европарламент. Станишев определи това като рехабилитацията на тази отсечка. Изчисли, че „ако се сравни какво е построила Тройната коалиция като рехабилитация и изграждане на пътища от републиканската мрежа и какво е направил ГЕРБ за следващите четири години, съотношението е три и половина към едно в полза на Тройната коалиция.“ Край село Българин бе Стефан Чайков, председател тогава на агенция „Пътна инфраструткура“, който направи символичната първа копка обяви, че общата стойност на ремонта е над 3,5 мил.лв. „На този етап стартираме с 500 хил.лв. и до края на юни първата отсечка трябва да е готова“, обясни той.
На събитието присъстваха депутати от Коалиция за България, кметове на съседните села и на община Харманли. След снимки за медиите, фрезоваща машина изстърга ивица от 10 метра и всички се разотидоха.

Ремонтът спря навсякъде.

През 2015 година пътят Харманли – с. Българин, освен че е много разбит, вече представлява и сериозна опасност за движещите се по него автомобили. От двете му страни израснаха храсти и високи треви, които ограничават видимостта. По трасето има много завои и тесни мостчета, където разминаването е невъзможно и затова е забранено. Движещите се по надолнището МПС-та трябва да спрат и осигурят предимство на изкачващите се, но заради намалената видимост, това не може да стане и се получават рискови разминавания.
На най-високата му част има кариера, от където големи камиони извозват чакъл за новото трасе на жп линията. Те допълнително разбиват и без това амортизирания път.
Кметове на села от Харманлийска община са написали писмо до МРРБ и АПИ, като се надяват от там да получат отговор за бъдещето на този път, но все още чакат.
След като не получиха желания отговор,

през октомври, 2015 десетки граждани на няколко села се събраха в центъра на село Българин, за да протестират

срещу лошото състояние на отсечката. Те изказаха възмущението си от бездействието на държавата, която трябваше вече да им е построила нов път. Шофьори и граждани попитаха защо плащат винетки и данъци, след като не могат да се движат по нормални пътища.
Кметът на Българин Митко Тонев каза, че в понеделник уведомил Агенция пътна инфраструктура (АПИ) за протеста, а

в края на миналата седмица започнаха да изкърпват по-опасните места от разбития път.

На протеста, по време на правителство на ГЕРБ, присъства и кметът на Харманли Михаил Лисков, а той бе в компанията на Сергей Станишев в края на 2014 година, когато вождът на социалистите обеща да строи и регионални пътища, но не го направи.
Сега гледаме четвърти епизод на този филм. Какъв ще е краят, никой не знае.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 22, 2016 10:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама