За младия талант Стоян Караиванов 2015 година бе много успешна

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 17, 2016 04:36

За младия талант Стоян Караиванов 2015 година бе много успешна

Миналата 2015 година се оказа много успешна за Стоян Караиванов, млад талант с бляскаво бъдеще в областта на музиката. Той спечели много награди за изпълненията си на акордеон. 18-годишният ученик продължава да учи музика, да участва в конкурси и да печели награди.
Успехите, които Стоян постига, са закономерни, защото “той е трудолюбив, амбициозен, всеотдаен на инструмента си млад музикант, на когото му предстои бляскава кариера.“ Думите са на Донка Главчева, носител на орден „Кирил и Методий – I степен”, дългогодишен преподавател по теория на музикалните елементи и солфеж в Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив.
Любовта му към музиката се заражда, след като дядо му Стоян, на когото е кръстен, му донася подарък от САЩ – детски акордеон. Малкият много се зарадвал на инструмента, а това предопределя по-нататъшната му съдба.
От 2004 до 2011 г. Стоян учи в ОУ „Иван Вазов”, Харманли, а след това заминава за Стара Загора, където учи в ГПЧЕ „Ромен Ролан”. Тази година той е в 12. клас и му предстои да завърши средното си образование.
В биографията му трябва се запише, че от ранните си детски години досега в извънучилищни форми той непрекъснато изучава задълбочено музика. Преминал е обучения при преподаватели по пиано, цигулка, акордеон, все дисциплини, изучавани в средните музикални училища.
Освен че свири на инструмент, пет години той пее в детска вокална група „Щастливци“ с ръководител Петя Карабакалова от Харманли.
Преподавателите му са няколко. Най-напред изучава пиано и теория на музиката при Жермина Михова, учител по музика в СОУ „Неофит Рилски”. От есента на 2011 г. учи с голямо желание цигулка при Стефка Караиванова, водещ артист-оркестрант в Държавна опера на Стара Загора. Посещава музикалната школа към читалище „Родина”, в същия град, където изучава акордеон при Станимир Сталев, преподавател в НУМСИ „Христина Морфова”. Друг негов учител е Здравка Андреева, лектор в НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив.
През лятото на 2013 г. във Варна по време на Международна лятна академия участва в майсторския клас по акордеон на проф. Мие Мики, преподавател и заместник-ректор в Университета за изящни изкуства в Есен, Германия.
През 2014 г. във Виктринг-Клагенфурт, Австрия, по време на Международен музикален форум завършва успешно майсторския клас по акордеон на проф. Фридрих Липс, народен артист на Русия, завеждащ катедрата по баян и акордеон в РАМ им Гнесиных, Москва.
Това прави и през следващата 2015 г.

Спечелени награди 

Първата му награда е на организирано от ОУ „Иван Вазов” – Харманли, състезание „Вазов“ търси таланти” през 2011 г., където печели първо място с изпълнения на пиано, акордеон и цигулка.
На VІІ национален конкурс на музикалните школи „Празник на младия талант”, проведен през месец май 2012 г. в Хасково, е на първо място с изпълнение на акордеон.
От тук нататък всички призове, които печели, са за изпълнения на този инструмент.
На VII национален конкурс за млади изпълнители „Дико Илиев”, Враца, взема най-високия приз. През тази година печели и стипендия по проекта на Фондация „Комунитас” – “1000 стипендии.” Но най-успешна за него е 2015-та. На ХІ национален конкурс с международно участие „Орфеева дарба”, София, на 20 март е трети. На XIV национален конкурс за акордеонисти с международно участие „Танцуващи клавиши”, Нови Пазар, провел се от 23 до 25 април 2015 г., той става втори.
На VII международен детски фестивал „Млади таланти”, провел се в София от 14 до 18 април 2015 г., печели голямата награда в раздел „Класически инструменти”.
Има и международна награда от ХІV международен конкурс за млади музиканти „Охридски бисери”, проведен в Охрид, Македония, на който взима втора награда при неприсъдена първа.
На I национален конкурс за акордеон с международно участие „Георги Гълъбов” в с. Бистрица, Столична община, през месец октомври отново е най-добрият.
През летните ваканции на 2011 г., 2012 г. и 2013 г. издаде три самостоятелни музикални албума с изпълнения на акордеон на популярни произведения.
През 2015 г. Стоян е удостоен по случай Деня на българската просвета и култура – 24 май, с грамота за високи постижения и извоювани награди от национални и международни конкурси от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров.
През всичките години той е устремен и целенасочен към акордеона и баяна и притежава завидна техника и умело подчертава и изгражда мелодичната линия на произведението. Има и няколко творби, които е композирал и които са интересни и оригинални. Това не остава незабелязано и народният артист на Русия, завеждащ катедрата по баян и акордеон в Руската музикална академия „Гнесини” – Москва, професор Фридрих Робертович Липс. Той споделя: „На мен срещите и уроците със Стоян ми носят професионална удовлетвореност, че има такива талантливи деца в България и на нас не ни остава нищо друго, освен да им помагаме по трудния път на музиканта. Вярвам, че след години Стоян ще се е доказал като един от добрите акордеонисти на своето време. Считам, че той заслужава всякаква подкрепа и съм убеден, че го очаква голямо бъдеще.“ Гарантира, че Стоян отговаря на всички качества за един успешен музикант, който би трябвало да се цени и подкрепя.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 17, 2016 04:36
Напиши коментар

1 Коментар

  1. красимир костов февруари 17, 18:41

    Браво на момчето!Такива таланти са гордост не само за Харманли, но и за цяла България и всячески трябва да се подкрепят!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама