Все повече семейства искат да са приемни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 27, 2016 10:05 Updated

Все повече семейства искат да са приемни

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 11/ 22-28 юли 2016 година

Свързани публикации

Броят на семейства, които стават професионални приемни семейства, нараства. Допреди две години такива имаше в няколко общини в областта, а сега – във всички. Приемно семейство може да са двама съпрузи или отделно лице, при което се настанява дете за отглеждане в семейна среда. За това държавата плаща, върви и грудовият стаж. Месечните средства, които се отпускат, са диференцирани съобразно възрастта на детето. До 7 години са 195 лв. на месец. За дете от 7 до 14 години – 227.50 лв, а от 14 до завършване на пълнолетие, а ако учи и до края на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, се дават 250 лева.
При инцидентно възникнала нужда може да им се отпусне помощ от общо 325 лева, до 4 пъти в годината.
На територията на община Харманли има утвърдени 5 професионални приемни семейства, в които има настанени деца. Освен в града, те са и по селата. Едната приемна майка полага грижи вече за трето дете, като първите две са успешно реинтегрирани в семейството на биологичната им майка. Има още 2 семейства, на които предстои да бъдат одобрени на заседание на Комисията по приемна грижа в Хасково.
Децата, за които се полагат грижи в новия дом, са изведени от семейната среда, която е неподходяща за тяхното развитие. Служители от отдел “Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) всеки месец извършват проверка и наблюдение за развитието на децата и правилното разходване на средствата, отпуснати за тях.
За община Тополовград в момента има едно семейство, което очаква одобрение от комисия. Свиленград също има няколко приемни семейства.
Документите за кандидатстване се приемат в ДСП а проучването и обучението на кандидатите се извършва от социален работник. Проучването трае до 4 месеца. Може да кандидатства всяко семейство, което се чувства способно да полага грижи за дете и отговаря на определени условия. То може да отглежда по няколко деца едновременно. Изискванията са за достатъчно пространство в дома, да проявява разбиране към нуждите на настаненото дете, да не са осъждани, да не са в лошо здравословно състояние или да имат проблеми с алкохол и наркотици.
В Областта най-много приемни семейства има в Димитровград. При тях социалната услуга е към Общината и се реализира по спечелен проект.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 27, 2016 10:05 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама