Водоемите са ремонтирани и се наблюдават непрекъснато

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 19, 2016 14:40

Водоемите са ремонтирани и  се наблюдават непрекъснато

Всички потенциално опасни язовири в Харманлийска община вече са приведени в безопасно състояние. Това е резултат от едномесечна работа на общинското предприятие “Превенция, безопасност и строителство” (ПБС), което има нов ръководител Красимир Стаматов.
Във връзка с правителствено решение в общината се създаде Общинска междуведомствена комисия, която разгледа потенциално опасните водоеми. Тя определи и графици за пролетни и есенни проверки през 2015 година. В резултат на това, с констативния протокол бяха включени 11 водоема, които са потенциално опасни.
Първият водоем бе в местността Ташла Йолу или Малкоча. Още през лякото под ръководството на тогавашния зем.-кмет инж. Гено Генев водата бе източена и бе отремонтирана шахтата на изпускателното съоръжение. То бе запечатано с боклуци и цимент от недобросъвестни граждани. На него се постави кран, втора употреба, от фонтаните в центъра на Харманли. Макар да не се затваря добре, той все пак върши работа и при нужда водата може да се изпуска. С това работата по опасните водоеми бе приключена.
След смяната на ръководството на ПСБ усилията на новия началник бяха насочени за обезопасяване и възстановяване на технически съоръжения (стена, изпускател, преливник) на останалите 10 язовира.
В рамките на около месец бяха възстановени всички проблеми по тях. За всяка дейност бе направят протокол и се направиха актуални снимки.
Бяха извършени и прокурорски проверки през 2015 г. като се проверяваха дали са изпълнени предписанията на комисията за обезопасяването на водоемите.
След есенните проверки комисията, вече в нов състав, определи и включи в констативния протокол със съответните срокове и препоръки нови 12 обекта. В момента се работи усилено по тях.
Най-големите язовири в общината са край селата Орешец, Славяново, На-дежден. Те са над 200 декара. Техните технически съоръжения са в добро състояние. Периодически трябва им се чистят стените и преливниците и 500 метра дерета след тях от дървета и храсти, за да се подобри проводимостта.
Тази комисия провери и речните корита и констатира, че има проблемни участъци край селата Славяново и Бисер. Там са нарушени диги и са затлачени корита. При по-високи води се получават и частични наводнения
В предишни години целеви средства за поддръжка и ремонт на язовири и технически съоръжавания по тях не бяха отпускани в бюджета на общината. Тази година са предвидени и общинското предприятие ще продължи дейността си по поддръжката на водоемите.

С Решение на ОбС преди години стопанисването на язовирите в общината са дадени на Общинско предприятие “Превенция, благоустройство и строителство”.
Общо над 500 водоема има в Харманлийска община.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 19, 2016 14:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама