Владиката Киприан отслужи литургия за празника на „Св. Иван Рилски“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 21, 2017 10:31

Владиката Киприан отслужи литургия за празника на „Св. Иван Рилски“

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 40/71, 20-26 октомври 2017

Свързани публикации

С Тържествена литургия, отслужена от НВП Старозагорския митрополит Киприан, в съслужение със свещеници, бе отбелязан храмовият празник на църквата „Иван Рилски“.
Задно с владиката в тази литургия участва и църковен хор от Стара Загора. В духовната обител бяха дошли много миряни, за да запалят свещ и да се помолят за свои близки.
На 19 октомври Българската православна църква отбелязва паметта на небесния покровител на българския народ – Св. Иван /Йоан/ Рилски Чудотворец. През тази година се навършиха 1071 г. от успението на светеца.
Той е живял по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и сина му Петър – време на широко разпространение на християнството в пре-делите на България.
Иван Рилски приема монашеството, но напуска манастира и се установява в Рила, като основава Рилския манастир.
Роден е около 876 г. в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст. Приживе избира трудния път на отшелничеството. Дните му минават в пост и молитва. Около него се събират последователи, които обра-зуват монашеско братство. Преди да напусне този свят Свети Иван написва завет към своите ученици и към целия народ, който и днес звучи поучително: „Ако ли се намери някой измежду вас, който сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага го отстранете от вашето събрание, за да не обърне това в разяждаща живеница и да не се разпространи злото между добрите“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 21, 2017 10:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама