Възстановяват българския Стоухендж край Харманли

Георги Николов
От Георги Николов декември 8, 2006 03:13

Римски път край с. Овчарово, римска станция, близо до Изворово, и мегалитни паметници край Черепово ще станат обект на археологически разкопки, възстановяване и консервация по проект по програма ФАР за трансгранично сътрудничество, спечелен от Общината. Тези дни кметът Михаил Лисков вече подписа договора за реализацията на проекта в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, обяви той на пресконференция.

„Via diagonalis и българският Стоунхендж“, както е наименованието на проекта, ще се осъществява в продължение на 18 месеца. За този период край Овчарово ще бъде разкрита част от пътя, свързващ Рим с Константинопол, пресичайки земите на даките и Тракия още в началото на първото хилядолетие и просъществувал векове. Другият обект на археологическите разкопки по проекта ще бъде римската пътна станция близо до Изворово, известна като Кастра Рубра. Според археолози тя има много добре запазена структура и при възстановяване може да представлява изключителен интерес за туристи и любители на историята. Третият обект, по който ще се работи, е мегалитен комплекс от долмени край съседното на Изворово село – Черепово, назоваван като българският Стоунхендж. Той също може да се превърне в посещавано от туристи място. Именно това е и една от главните цели на проекта – да създаде атрактивен културен туристически продукт и така да свърже туристическите дейности около него с близък гръцки район. В случая – община Тригоно, която е партньор на Харманли по проекта, поясни кметът Лисков.
Според предвижданията „Via diagonalis и българският Стоунхендж“ могат да привлекат годишно 1500 туристи и да осигурят заетост в туристическия бизнес на близо 300 души. Същевременно в археологическите разкопки по местата след съответно обучение ще бъдат ангажирани 60 безработни. В целевите на групи на проекта ще бъдат включени още местни експерти по културно наследство, както и експертни представители на национални и регионални туристически кампании.
За по-доброто обслужване на дейностите по реализацията на проекта в Изворово ще бъде създаден туристически център, който ще продължи да функционира и след приключването на разкопките. Заедно с възстановителните работи ще бъде изградена и съпътстваща инфраструктура. Организирането на туристически фестивал с логото на проекта, изложба с негови продукти, дискусия и кръгла маса с екипа му, са другите планирани мероприятия.
Проектът е на стойност 182 709 евро и е най-значимият по програма ФАР за трансгранично сътрудничество, който общината е печелила досега, подчерта кметът Лисков.

Георги Николов
От Георги Николов декември 8, 2006 03:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.