Валежите спряха, реките се укротиха

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 2, 2015 07:39

Валежите спряха, реките се укротиха

Късно снощи нивото на река Харманлийска спря да се вдига и водата от центъра на Харманли започна да спада. Днес сутринта в 7 часа тя бе 5 метра, което е в рамките на нормалното. През нощта от пожарната се притекоха на помощ и изпомпваха водата до магазин ЛИДЛ и бензиностанция Тим Ойл. Така те предотвратиха навлизането й в помещенията. Тази сутрин служители почистваха калта на паркинга и магазинът ще отвори врати.

Марица също спря да се покачва и нивото й край Любимец се държи на 3 метра. Пътят Любимец – Изворово, който бе затворен от придошлата Йерусалимовска река също вече е отворен след като вчера бе залят. Пътят за Свиленград вече . е проходим, макар и поражения. В Любимец няма питейна вода защото помпените им станции бяха залети. Под вода са също и кладенците в дворовете. Днес и утре ще се работи за възстановяването на водоподаването.

В Свиленград положението е нормално. Река Марица от няколко часа спря да се покачва. Няма постъпили сигнали за залети дворове и къщи в рамките на града.

Пътят Симеоновград – Свирково, Дряново, Троян, Малката звезда продължава да е затворен заради залят мост на река Съзлийка. Нейното ниво също спря да се покачва и се очаква до следобед да намалее.

Вече е проходим пътя за село Динево, след като водата от него се отече. Положението с другия залят път, който  свързва село Родопи с останалите селища е трагично. Водата се оттегли, но остави големи кратери, някои от които с диаметър 2 метра. Има отнесена асфалтова настилка. По него може да се минава само пеш.

В село Срем, община Тополовград,  най-опасно бе снощи, когато Тунджа бе разлята най-много. Река Тунджа край Срем се е разляла много повече от декември миналата година. Има наводнени две къщи, улици, стадиона, кошара и удавени десетина овце агнета. Залята е помпената станция на десния бряг на реката. Кметът на селото Маргарита Сулева и много хора в селото непрекъснато дежурят. Там бе и кметът на общината – Божин Божинов.

Според местните хора разлива на реката е дошъл след изпускане на язовир Жребчево.

Вчера излезоха от коритата си реките Синаповска в с. Синапово, Манастирска в с. Устрам и реки и дерета в селата Чукарово и Доброселец. Има наводнени дворове, къщи и земеделски земи.

Снощи в 6 часа обявиха бедствено положение в селата Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем. В последното село има много изровени улици.

Днес река Тунджа и другите реки вече са се прибрали в коритата си.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 2, 2015 07:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.