В Свиленград ще има изложба на стари снимки на бесарабски българи

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 24, 2015 11:21

В Свиленград ще има изложба на стари  снимки на бесарабски българи

На 25 февруари 2015 г. в Арт Галерията на Свиленград ще бъде открита изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“. Тя ще гостува до 6 март 2015 г. по покана на Общината и се организира в рамките на градските чествания по повод 3 март – Деня на Освобождението на Република България от Османско владичество. След откриването ще бъде прожектиран документален филм за българите от гр. Болград на журналиста Веселин Цветанов.

Изложбата на стари снимки „Българите в Бесарабия: Хроника на XX век“ се състои от автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област. Младите българи от Български младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна. Тя е допълнена със снимки, предоставени от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки” и дружество „Балкани“ от гр. Мелитопол, които предоставят фотографии на българи от Таврия и Крим. До момента изложбата бе представена в градовете Одеса, Болград, Харков (Украйна), а също така и в Сливен, Варна, София, Ямбол, Пловдив, Радомир, Брезник, Смолян, Благоевград, Велико-Търново (България).

Максим Димитров, член на Български младежки клуб „Актив“:

„Представянето на изложбата в Свиленград е поредната съвместна инициатива между Конгреса на българите в Украйна и Община Свиленград. Миналата година трупата на Българския драматичен театър от Одеса гостува в Народното читалище „Просвета- 1870″, където представи пиесата „Декамерон“.

Идеята ни е да покажем как сме живели през миналия век, как сме запазили нашето самосъзнание, много хора да видят и приликите и различията. Българите трябва да се обединяваме, да знаем, че сме силен народ, и където и да сме, да не забравяме, че сме българи“.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 24, 2015 11:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар