Световноизвестни личности предлагат Христо Меранзов за Почетен гражданин на Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 20, 2017 12:02

Световноизвестни личности предлагат Христо Меранзов за Почетен гражданин на Харманли

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 11/42, 17 – 23 март 2017

Свързани публикации

Христо Меранзов да стана почетен гражданин на Харманли. Това иска Инициативен комитет, който се представлява от Стефан Ботев. В свое съобщение те заявяват, че е роденият в Града на Белоногата ст.н.с. д-р Христо Меранзов, е достойна личност, допринесла за развитието на българския спорт и той има заслуги за много от успехите му на световна сцена.
Писмото е подписано от Стефан Ботев, многократен световен и европейски шампион и рекордьор по вдигане на тежести, носител на световната купа /щангист на щангистите/ за 1988 г. Олимпийски медалист, роден в с. Изворово.
Освен него има още 8 известни личности.
Боян Радев, двукратен олимпийски шампион по борба и многократен световен и европейски шампион
Георги Мърков, олимпийски, световен и европейски шампион по борба, депутат в 42–то Народно събрание.
Димо Костов, олимпийски, световен и европейски медалист по борба, с богата треньорска практика в България и в чужбина, роден в с. Рогозиново.
Иван Абаджиев, 6 пъти обявяван за треньор на годината и избран за треньор на България за ХХ век, депутат в 38-то Народно събрание.
Неделчо Колев, многократен европейски и световен шампион и рекордьор по щанги, председател на БФВТ /Българска федерация по вдигане на тежести/.
Нешка Робева, световна и европейска шампионка по художествена гимнастика, 4 пъти обявявана за треньор на годината, 3 пъти избирана за депутат в парламента.
Проф. Светослав Иванов, бивш ректор на Националната спортна академия и председател на БСФС.
Цено Ценов – изпълнителен директор на Фондация “Български спорт”, президент на европейската и вицепрезидент на световната федерация по борба.

Има научни доклади национални, световни и олимпийски конгреси

Христо Меранзов е роден на 18 февруари 1934 г. в Харманли. Учи в гимназията, а през 1952 – 1953 г. е учебно-спортен инструктор в ОКФС /Околийски комитет за физическа култура и спорт – Харманли.
От 1953 до 1957 г. е студент във ВИФ /днешната НСА, специалност лека атлетика.
В края на 1957 г. е назначен за учител по физическо възпитание в Харманли, а от февруари 1958г. е на щатна работа в спортния отдел на ЦК на ДКМС, като инструктор, зам.-завеждащ и завеждащ отдел.
От 1962 до 1980 г. е член на бюрото, зам.- председател и първи зам.-председател на ЦС на БСФС, а от 1980 до 1989 г. е зам.-завеждащ отдел в ЦК на БКП и отговаря за работата по физическото възпитание, спорта и туризма.
Той е дългогодишен зам.-председател и председател на българската, а от 1976 до 1992 г. е член на борда и вицепрезидент на международната федерация по вдигане на тежести.
Ст.н.с.д-р Христо Меранзов участва с научни доклади и съобщения в редица национални, световни и олимпийски научни конгреси. Защитава дисертация на тема „Организационно -методични основи на системата за олимпийска подготовка” и се хабилитира като старши научен сътрудник във ВИФ /сега НСА/. Автор е на десетки книги, монографии, статии, между които книгите: „За славата на спорта и честта на родината”/1974/, „Система за олимпийска подготовка”/1976/, „Анализ на програмата и участието на България на олимпийските игри”/1980/, „Българският спорт /2008/, “Златният век на българския спорт”/2012/, „Да върнем спорта на обществото”/2013/ и др.
В следващия брой очаквайте интервю с него.

Конкретно за община Харманли ст.н.с. д-р Христо Меранзов е помагал за разкриване на спортни школи, при построяването на стадиона и залите по борба. С негова помощ е преминала подготовката на най-изтъкнатите харманлийски спортисти за участие на международни състезания, първенства и олимпиади. Някои от тях спечелиха олимпийски медали и медали от европейски и световни първенства  като Кирил Петков, Вълко Костов, Бончо Делчев и Димо Костов по борба, Стефан Ботев по щанги, а други са национални рекордьори и дългогодишни национални състезатели. Негова е и заслугата за безвъзмездното предоставяне от ЦС на БСФС на първите лодки за Гребната база в Харманли.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 20, 2017 12:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама