Станислав Илиев представи културното наследство на Къркларели

Сакар нюз
От Сакар нюз април 25, 2015 10:39

Станислав Илиев представи културното наследство на Къркларели

Акценти

  • Той участва участва с разработка на тема „ Мегалитни монументи – фрагменти от общата история на Тракия. Нови моменти в проучванията на долмени“
  • Българската група посети музея на открито в Къркларели, създаден от проф. Мехмед Оздуган, етнографския музей в с. Пойралъ, византийска крепост във Визе и останките от средновековния скален манастир Свети Никола в Мидия (Кайъкьой)

Свързани публикации

Международна конференция на тема „Модерни техники за промотиране и експониране на съвместните културно-исторически ценности“ се проведе през почивните в университета в Къркларели, Турция.

Като домакин, представляващият директората – Несим Асан откри конференцията, а координатора в Турция – Ибрахим Чекич представи проекта.

Научният форум бе поведен от едно от светилата в археологията в Турция и изследването на Тракия – проф. Мехмед Оздуган. Ученият от Истанбул направи кратка презентация на своите 45-годишни проучвания и стъпките по реализацията на мечтата му чрез изграждането на музей за тайните на археологията на открито в Къркларели Aşağıpınar (тур. първи извори), финансиран по същата покана преди 3 години.

Уредникът в Регионален исторически музей – Хасково, Станислав Илиев, участва с разработка на тема „ Мегалитни монументи – фрагменти от общата история на Тракия. Нови моменти в проучванията на долмени“.

Поглед към средновековната археология представи д-р Галина Грозданова, част от екипа на доц. Нехризов, проучващ скален комплекс Глухите камъни, край Малко градище, Любимец. Презентацията ѝ бе на тема „ Характеристика на селищните системи в Тракия през Ранното Средновековие – проблеми на проучванията“.

Партньорите ни от турска страна засегнаха темата на проекта, чрез презентацията на етнографа Зекерия Куртунлус показваща сходството в етнографските, архитектурни и занаятчийски традиции, запазени и до днес сред населението в пограничните региони. Адаптирана за масова консумация, тя включваше слайдове с по две снимки с текст само относно мястото за което се отнасят, дадени в сравнителен план – едната от Транс-граничния регион в Турция, а друга – от същия регион в България. Така всички нагледно, без да има нужда от много пояснения, видяхме колко близки са нашите култури и бит, разказа Розалина Гьобеклиева, автор на проекта „Обща Идентичност, Обща История“.

Въведение в същинската тема на конференцията направи Наталия Иванова, докторант от Нотингам. Тя ни запозна със съществуващите практики и новите предизвикателства пред Националния археологически институт с музей към БАН, свързани с това как да бъдат приобщени подрастващите. Всяка година експертите от музея организират тематична седмица за различни култури, подготвят театрални представления. През уикендите организират школи за любители на археологията, където учениците сами могат да украсят или направят от глина реплики на артефакти или да открият такива при разкопки в двора на музея, разказа още Гьобеклиева.

Особено ценни за българската група бяха посещенията на музея на открито в Къркларели, създаден от проф. Мехмед Оздуган, етнографския музей в с. Пойралъ, византийска крепост във Визе и останките от средновековния скален манастир Свети Никола в Мидия (Кайъкьой) на самия бряг на Черно море.

Михаил Василев, ръководител на проекта от Хасково, сподели че очакванията към гостите на това събитие са свързани основно с това как инвентаризираните културно исторически ценности да бъдат експонирани атрактивно и достъпни за масовия посетител и как да съживят туризма в региона.

Резултатите от конференцията имат важна роля при изпълнението на проект „Обща идентичност, обща история“, № 2007CB16IPO008-2013-3-105, с водещ партньор от България Регионален исторически музей – Хасково, а от Турция Областна дирекцията по култура и туризъм, Къркларели. Проектът е на обща стойност 397 951,11 Евро и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз по третата покана на Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция по ИПП „ПРОЕКТИ БЕЗ ГРАНИЦИ”.

Kirklareli-6 Kirklareli-5 Kirklareli-3 Kirklareli-2 Kirklareli-1

Сакар нюз
От Сакар нюз април 25, 2015 10:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.