След реставрацията Старият мост ще се превърне в атрактивен туристически продукт

Сакар нюз
От Сакар нюз август 7, 2015 15:18

След реставрацията Старият мост ще се превърне в атрактивен туристически продукт

Акценти

  • Той ще бъде привлекателно място за отдих и почивка
  • Предвижда се и изработка на 3D модел на моста, апликация за смартфони и холограма на моста.

Свързани публикации

Старият мост, символът на Свиленград и паметник с национално значение, да се превърне в атрактивен туристически продукт, а Свиленград – в привлекателно място за отдих и почивка. Това е целта на проекта Старият мост: мост между поколенията“. Той бе представен на пресконференция от ръководителя Милена Янева. Ремонтните работи ще продължат до 30 април 2016 г. и са на стойност 1 036 568.46 евро.

Те включват дейности по реставрация, консервация и експониране на 500 годишния каменен мост, благоустрояване на подходите към него, поставяне на осветление и осигуряване на достъп за хора с увреждания.

Извършват се със средства от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

На пресконференцията бе съобщено, че проектът предвижда и дейности по ревитализация на откритото пространство на моста чрез така наречената мапинг технология, която ще даде възможност за атрактивно представяне на исторически факти. Предвижда се и изработка на 3D модел на моста, апликация за смартфони и холограма на моста.

Планирани са и дейности за създаване на музей на открито, за целите на който ще бъдат създадени Експозиционен план за интерактивно представяне на дигитални експозиции, модел в умален мащаб на комплекса от исторически сгради около моста, представяне на изложбата на музея в страните донори чрез телеконферентен мост, създаване на план за управление на моста и експозиционната му среда. Предвидени са и дейности за осъществяване на мерките за информация и публичност.

Снимка: ОбА – Свиленград

Сакар нюз
От Сакар нюз август 7, 2015 15:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.