След 20 часа валежи реките стигнаха до най-високите си нива

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2015 13:55

След 20 часа валежи реките стигнаха до най-високите си нива

След  20 часа интензивен дъжд в региона, около 13 часа днес облачността взе да се разкъсва, но това бе за кратко. Все пак дъждът започна да намалява.  Нивото на река Харманлийска е 5 метра. Засега няма опасност от заливане на моста.

Река Марица също е пълноводна и всички ниви около нея са залети.

И при този дъжд традиционно всичките боклуци от двете ромски махали на Харманли бяха повлечени от водата и разпилени по ниските части на града. Двете кръстовища на ремонтираната улица „Васил Левски“, която свързва двете ромски махали, са под вода и кал. Това са пресечките й с улица „Асен Златаров“ и „Балкан“.

Сухото езеро под Гърбавия мост на Харманли почна да се пълни с вода, което означава, че река Харманлийска е достигнала своя праг и вече ще връща вода в отводнителните канализации на квартал „Тракия“.

В най-ниската част на града, около магазин ЛИДЛ, няма опасно покачване на дъждовната вода.

Няма оплаквания за залети дворове и мазета.

В Свиленград нивото на река Марица все още не достигнало максималното.

Още от сутринта старият път между Любимец и Свиленград е залят и затворен. В града има много наводнени мазета. При този дъжд най-много вода дойде от района на селата Белица и Лозен. Река Бисерска е заляла помпените станции на Любимец.

В село Бисер нивото реката от намалява и няма опасност от заливане на къщи, но много ниви са под вода.

Пакостливата река Съзлийка край Симеоновград бавно качва нивото си, но до заливане на моста за селата Дряново и Свирково има около 1.5 метър.

По-лошо е положението в съседна Гърция, където река Арда излезе от коритото. Има наводнени пътища, дворове и земеделски площи. Духа силен вятър, службите по безопасност са в готовност.

Гръцките медии съобщават за разрушаването от придошла река на мост строен през 1896 година и един от най-красивите каменни на Балканите. Той е край град Арта. В южната част на страната бурните ветрове, които носят прах от Африка, а някои полети са отменени.

В Одрин има затворени няколко малки моста на река Тунджа. Главният мост за града все още е отворен, но нивото на водата под него се покачва

dajd1feb-1

dajd1feb-8dajd1feb-2 dajd1feb-2Svil dajd1feb-3 dajd1feb-4dajd1feb-5dajd1feb-6 dajd1feb-7arta01022015

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2015 13:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама