Сакарските келти от “Армуда” отбелязаха настъпването на Остара

Тонка Славкова
От Тонка Славкова март 26, 2016 08:55

Сакарските келти от “Армуда” отбелязаха настъпването на Остара

Акценти

  • Сакарско ехо, брой 12/1505, година LXXXI, година XIV, 25-31 март 2016

Свързани публикации

Ден преди настъпването на астрономическата пролет, в келтския клуб “Армуда” в село Сакарци се събраха хора от много градове на страната – българи, англичани, ирландци, украинци – членове на сдружението и гости, за да посрещнат Пролетта. Те изпълниха ритуали под ръководството на председателя на УС на организацията – Сурен Исраилян.

Празникът, посветен на посрещането на най-хубавия сезон, се нарича Остара. Той започна с избор на четирима пазачи – на земята, на огъня, на водата и на въздуха, през които всеки премина преди да влезе на празненството. След това най-младият участник в интересния празник събуди от зимен сън природата с удряне с прът и с думите: “Събуди се, майко Земя!” Всички си откъснаха цвете или клонче, което занесоха вътре, за да поканят Пролетта.
На масите със специално меню, което се подготвя за следващите ритуали, участници и гости опитаха напитка и хляб от лимец, хайвер, питата, наречена Земя-небе. Много красива и усмихната се появи скандинавската богиня Еострия. Тя извърши ритуали с яйца за прогонване на лошото и за материален просперитет.
Тъй като започват топлите дни и селско-стопанската работата мъжете получиха малки пръчки, като символ на това, че трябва да извеждат добитъка навън, а жените – малки метлички, в знак на това, че къщите трябва да са чисти. Интересно е келтското гадание на този празник. Със завързани очи се духат запалени зелена, синя и червена свещ, като символи на материалния просперитет, пътя и страстта.
Още много други интересни символики и ритуали се показаха, но най-важното е това, че според келтите, всеки дошъл да празнува трябва да го прави от сърце, нещо което в келтския клуб се спазва.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова март 26, 2016 08:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.