Ромите зачестиха набезите си в гората през зимата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 31, 2016 13:36

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 4/651, година XIV, 29-4 февруари 2016

Свързани публикации

Вандалите набези из горите зачестиха през студените зимни дни. Само в сряда служители от ОП „Горска компания“ – Харманли направиха 3 акта на дървосекачи – бракониери. От началото на годината всяка седмица те правят по два и конфискуват дърва и превозни средства. Има задържана и кола на семейство, които рязали незаконно във Върбовския балкан. Намирани са и складирани дърва по къщите, които са без необходимия печат, че са добити законно.
Обикновено ромите излизат с каруци и в тях могат да натоварят около 1 кубик. Те се движат по няколко човека и са агресивни. През миналата година имаше два случая на нападения над горски. След това продават дървата за 30 лева. .
Най-много секат в гората около вилата на община Харманли и в местността Дядо Тодоровота чешма над „Приказките“. Там обикновено бракониерите носят по едно дърво и като видят горски го хвърлят и бягат.
Около 140 000 декара общински гори стопанисва „Горска компания“.
Държавният горски фонд в общината е около 75 000 декара и за него се грижат 7 горски надзиратели пазят. При тях процедурата при наказания е по сложна. Превозните средства и инструментите се задържат. Издава се разписка за отговорно пазене и след това актовете с разписките се изпращат в Регионална дирекция на горите – Кърджали. От там издават Наказателно постановление.
Държавното горско и общинското предприятие имат общи екипи, които се борят срещу нарушителите. Те реагират и на сигнали, които са им подадени от тел. 112.
През миналата година от тук има издадени поне три дузини актове, конфискувани са резачки.
Най-голям проблем е събирането на парите от съставените наказателни постановления. В по-голямата си част те са на роми, които нямат пари

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 31, 2016 13:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама