Раздадоха наградите на „Кехлибарен грозд“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 13, 2016 07:41

Раздадоха наградите на „Кехлибарен грозд“

В края на втория ден на фолклорния фестивал „Кехлибарен грозд“ в Лозен обявиха наградените сред  1 200-те фолклорни изпълнители от цялата страна. Надпяването тази година се проведе на 2 и 3 юли на открита сцена, в парка на селото.
Журито бе с ръководител проф. д-р Светла Калудова-Станилова – декан на факултета по музикален фолклор и хореография към АМТИИ – Пловдив и членове: доц. д-р Валентина Ганева-Райчева – фолклорист, представител на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Йордан Терзиев – хореограф и Иван Иванов – хореограф на Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ – Хасково.
Ето и самодейците от нашия регион, които се класираха в челните тройки.
В раздел „Автентичен фолклор“ първа награда и златен медал се присъди на Детски народен хор от Каварна, който изпълняваше песни на Петя Карабакалова.
При 2-ра възрастова група трета награда и бронзов медал се даде на група за автентичен фолклор при НЧ „Братолюбие-1884”- гр. Любимец.
При индивидуални изпълнения сребърен медал получи Вероника Бамбалова, възпитаник на Школата за народно пеене с ръководител Жеко Ангелов при НЧ „Братолюбие-1884“- гр. Любимец. Третата е Теодора Бояджиева, възпитаник същата школа.
Георги Куртев от с. Доситеево отново взе първа награда за своите изпълнения. Второ място е за Цона Канелова от с. Оряхово.
В конкурса за най-красива народна носия журито присъди трета награда на НЧ „Развитие-1903“- с. Славяново.
При раздел „Обработен фолклор“ за танцови клубове трето място е за Детска фолклорна група „Нашенче“ при НЧ „Архимандрит Доситей-1908“- с. Доситеево,
Специална награда за съхраняване и съживяване на наследени културни традиции и златната статуетка на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките се присъди на НЧ „Просвета-1928“- с. Вълче поле.
Приз за цялостно представяне на Етнографски музей Лозен и златна статуетка се даде на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“- с. Малко градище.
Специални награди за високи певчески постижения бяха връчени на Натали Грозева и Виктория Танева възпитанички на Школа по народно пеене, с ръководител Виолета Карапеева, при читалище „Просвета-1870“ – Свиленград.
Фестивалът се проведе под патронажа на Министерство на културата. Организатори са Народно читалище „Просвета – 1925“ – Лозен, с подкрепата на община Любимец, Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 13, 2016 07:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама