Райна Йовчева към младите: Заедно с вас да поставим началото на широка дискусия за това как искаме да развиваме Хасково и региона

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 23, 2014 18:19

Райна Йовчева към младите:  Заедно с вас да поставим началото на широка дискусия за това как искаме да развиваме Хасково и региона

Акценти

  • Сериозни дискусии предизвика и темата за безработицата
  • Всички участници във форума бяха категорични, че за постигане на стабилна икономика трябва да се насърчи развитието на информационните и комуникационни технологии

Свързани публикации

„Развитието на Хасково и региона през погледа и визията на неговите млади хора” – това бе темата на организираната от Райна Йовчева, кандидат-депутати на БСП Лява България, организирана  дискусия, която събра на едно място представители от цялата област с различни професии и образование.

Юристи, икономисти, филолози от Хасково и региона активно коментираха проблеми и търсеха решения относно безработицата, образованието, пазара на труда, децентрализацията на властта и необходимостта от определяне на конкретни приоритети за регионално развитие.

Йовчева запозна участниците във форума с концепцията си за профилиране на областите в България, където основен акцент беше поставен върху определянето на ясни и конкретни приоритети, които да изградят съвременна   визия за стратегическото развитите на областта през следващите години. Чрез активността си в дискусията, младите хора на Хасково и региона за пореден път доказаха, че имат идеи, мислят комбинативно, могат да предлагат резонни решения на проблемите, без да сe влияят от рамките на конюнктурата и политическите ограничения. Йовчева е напълно убедена, че този хъс за работа, тази енергия и младежки потенциал трябва да бъдат използвани максимално   и предложи всички конкретни предложения за развитието на област Хасково, да бъдат поставени в основата на широко обсъждане, а резултатите от дискусионните анализи да формират визията с конкретните приоритети за развитието на региона.

Всички участници във форума бяха категорични, че за постигане на стабилна икономика трябва да се насърчи развитието на информационните и комуникационни технологии, да се внедряват иновативни техники и съоръжения, да се стимулират малките и средни предприятие, чрез подобряване на инфраструктурата в полза на техните производства и реализация на стоки и услуги. И всичко това да се постига чрез логически и последователни стъпки, всеки проект да е част от плана за постигане на основната цел – област Хасково да се превърне в желано място за живот и работа на младите хора.

Присъстващите се обединиха около идеята, че основен механизъм за постигане на ефективни резултати за повишаване качеството на живот и конкурентоспособността на региона   това е децентрализацията на властта, чрез която ще се постигне оптимално разпределение на правомощия и ресурси между различните нива на управление.

Сериозни дискусии предизвика и темата за безработицата и пазара на човешки ресурси. Основен проблем в тази насока според присъстващите е пренасищането на пазара на труда от безполезни кадри и ”глад“ за тясно профилирани професионалисти. Когато средното образование е адекватно на нуждите на търсенето, тогава ще говорим за ефективна връзка образование-бизнес-икономика бяха категорични и организаторите и участниците в дискусията. Те коментираха остарялата материална и технологична база за подготовка на кадри, която не съответства на нуждите на реалната икономика.

Райна Йовчева обеща на присъстващите тази дискусия да има своето продължение във времето. „С тази наша среща поставихме началото на един процес, в който сигурна съм ще   бъдат включени всички играчи на регионалната сцена – публични власти, граждански организации, социални партньори и политически сили. По този начин всеки ще поеме конкретни ангажименти за развитието на региона“ – категорична бе Йовчева. Според нея гласът на младите хора в региона и страната трябва да се чува, те да се чувстват можещи и значими, да участват активно в изграждането на местни политики и най-важното – да се мобилизират повече от постигнатите успехи и реализирани идеи.

В лицето на Йовчева, присъстващите от своя страна разпознаха своя двигател в организирането на подобни инициативи, които могат да се превърнат в успешно работеща формула за диалог и партньорство между гражданско общество, местна и държавна власт.

„Вие трябва да превърнете идеите и предложенията си в реален продукт “ – заяви Йовчева. „Убедена съм, че мога да ви помогна – дали като народен представител, или като експерт в неправителствения сектор ще полагам усилия в тази насока, защото само по този начин ще успеем да задържим децата си в България!“ – бе категорична втората в листата на БСП Лява България – Райна Йовчева.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 23, 2014 18:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар