Райна Йовчева – амбиция, решителност и силен характер

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 3, 2014 13:20

Райна Йовчева – амбиция, решителност и силен характер

Микс от чар, обаятелност и стил. Съвкупност от интелигентност, решителност и вече натрупан опит. Това  безспорно е най-точното описание на  кандидата за народен представител в предстоящата битка за вота на избирателите Райна Йовчева под №2 от листата  на  БСП Лява България.

Родена е през 1971 година в Смолян, възпитана в  съвсем обикновено семейство. Закърмена с типичните традиции и обичаи на родния край.
Когато Йовчева говори за дните си в Смолян, тембърът на гласа й се променя. Естествено е, вълнува се покрай свидните спомени от ученическите си години. Завършва езиковата гимназия в родния си град, добрата подготовка и желанието да продължи й помагат през  1990 г. да започне висшето си образование със специалност английска филология в хасковския филиал на Пловдивския университет. В онези години тук в града на тополите среща и своята голяма любов в лицето на съпруга си Пламен и приема фамилията Йовчева.
Когато завършва образованието си, Йовчева започва работа като учителка в математическата гимназия в Хасково. Използва възможността обаче и да преподава на частно, което чувствително подпомага семейния бюджет, още повече, че тогава фамилията Йовчеви се увеличава с още един – сина Георги.
Съвсем случайно идва предложението към младата дама да започне като сътрудник в РСО „Марица“. Признава, че в началото й  било трудно, тъй като не била запозната със същността на дейността на местната власт и регионалната политика.  През 1998 г. получава предложение да специализира в САЩ – “Местни власти и устойчиво развитие”, което тя приема и завършва курс в Research Triangle Institute – Северна Каролина. Упорството и желанието да се  докаже я възнаграждава и през 2001 година Управителният съвет на сдружението избира Йовчева за изпълнителен директор. Тогава тя има възможност и не пропуска да прибави към натрупания си опит  допълнителни курсове и квалификации.
Може би практиката и  наученото в училището за политици на Дими Паница и стремежът й към доусъвършенстване я подтикват да приеме предизвикателството и да стъпи в истинската политика. Избирателите й гласуват доверие и през 2005 година я избират за народен представител от гражданската квота на Коалиция за България. Малко по-късно приема и предложението да поеме поста областен управител, като  е почти сигурна, че ще се справи – нали работата й до този момент е свързана с дейността на местната власт. Така и става
и през четирите години на своя мандат доказва характер, амбиция и инстинкт към властта. Гордее се с постигнатите успехи като губернатор и с огорчение признава, че не е имала време да реализира по-мащабните си проекти, за които и след мандата  не се отказва и продължава да работи усилено за привличане на финансови средства и инвестиции в областта на инфраструктурата и социалните услуги за хасковска област. Ръководи единствен по рода си проект за областта и с екипа на Сдружение „Марица” полага усилия за подпомагане на малкия и среден бизнес в региона чрез действащ Бизнес инкубатор в с. Клокотница. Йовчева признава, че за нея е удоволствие да се среща с хората, да се вслушва в техните проблеми и идеи и след  това да търси подходящи фондове и програми, за да обоснове идеите в проект. Удовлетворението след всеки успех я зарежда… и  така до следващата цел.

Приема предложението отново да бъде в депутатската листа като предизвикателство, но не на всяка цена. Подкрепя напълно преференциалния вот и правото на избирателите да отсеят истинските експерти. Само по този начин –категорична е Йовчева – може да бъде създаден истински екип от можещи личности,  които вече по един или друг начин са се доказали в работата си.

В разгара на предизборната кампания, в една от поредните срещи с избиратели и симпатизанти, едно телефонно обаждане я поласкава твърде много – ефективното партньорство с английските й колеги е оценено достойно и те я предлагат на Управителния съвет на Индийско – Британска търговска компания, която тепърва предстои да отвори врати в България за регионален директор за България, Гърция и Турция. Дали ще приеме поредното предизвикателство само може да се гадае, но онзи плам в очите й издава нестихващата енергия и желанието й да опита.

Дали в парламента, мениджър в неправителствения сектор,  или  в дълбоките води на ново професионално поприще, синеоката дама е категорична, че ще продължи да работи за хората и в полза на техния достоен живот.

Защото в професионален план  това я прави щастлива и удовлетворена…, а в личен си пожелава здраве за нея и семейството си, истински приятели, с които да споделя ежедневието, и с нетърпение очаква следващата година да посрещне абитуриентския бал на своя син Георги.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 3, 2014 13:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар