Птичи грип в село Преславец – майтап бе Уили!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2006 07:27

Птичи грип в село Преславец – майтап бе Уили!

Валентин Димитров Тодоров от село Преславец стана медийна звезда от национално ниво за няколко дни. Причината – съмнения на някои доктори, че е заболял от птичи грип. Всички водещи телевизионни канали и централни вестници гръмнаха с тази новина, макар че лекуващият му лекар в Инфекциозното отделение на Хасковската болница не бе употребил тези думи. Тодоров бе лекуван с антивирусния препарат ремантадин и антибиотика амоксиклав. Валентин е имал стари бронхитни прояви.
Историята е повече от тривиална: Самият Вальо казва, че на 15 февруари пийнал повечко бира, на следващия ден го заболяло гърлото и отишъл при личната си лекарка д-р Чакърова. Там споменал, че му умрели две патки в курника – факт, който паникьосал докторите. Те веднага го грабнали с линейка и го отвели в Хасково.
„Да не бях казвал за патките, те ми изядоха главата. Не ме ли виждаш, жив и здрав съм, нищо ми няма“, редеше Вальо от изолатора на инфекциозното отделение в неделя.
Тъщата на Тодоров, 72-годишната Яна Митева, коментираше още в неделя „Здрав е Вальо, няма му нищо“, уверява тя и излага своя версия за кончината на патиците: „Имаме един петел, който постоянно се качваше върху тях. Аз все го гоня с тоягата, а той пак им налита. Сигурно той ги е утрепал“, разсъждава старицата. Половият атлет и останалата му единствена партньорка в неделя бяха в добро здраве, обикаляха кафеза, ровеха и кълвяха зърна.
Още в неделя на обяд специалисти от Харманли и Хасково бяха категорични: „Бяхме на мястото и видяхме, че умрелите птици категорично нямат клинична картина за птичи грип. Проби от тях обаче са изпратени в София“, бе оценката на епизоотолога д-р Станимир Баръмов от РВМС-Хасково. Курникът не бил отварян и обгрижван от 3 дни и най-вероятно пернатите са умрели от липса на храна и вода.
В личното стопанство на фамилията в Преславец се отглеждаха петел, кокошка и мъртвите вече 2 патки.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2006 07:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама