Психолог: “Онлайн тормозът нанася емоционална вреда”

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 27, 2017 09:16

Психолог: “Онлайн  тормозът нанася  емоционална вреда”

Силвия Драгова е завършила клинична и консултираща психология в Софийски университет. Работила е като психолог в ОУ ”Иван Вазов” – Харманли, пет години, а в момента е асистент във ВМА – София.

Г-жо Драгова, защо младите хора са най-провокирани в социалните мрежи?
Защото всички знаем, че интернет предоставя светкавично разпространение на информацията в реално време, близо е до младите хора, които все още нямат добре развити умения да преценят евентуална опасност и защото всеки има интернет на една ръка разстояние – в своя джоб. Защо тинейджъри? Защото тинейджърите са онези млади хора, люшкащи се между детството и зрелостта, едновременно малки за някои неща и големи за други, крещящи за своята независимост, но и нуждаещи се от грижа, закрила и внимание, любопитни, сензитивни, търсещи емоционална свръхстимулация и себедоказване. С една дума – болезнено уязвими!

Как интернет променя света на хората? Какво им дава и какво им отнема той?
Знаете ли какво се случва в този имагинерен свят на нашите деца, чийто портал са телефоните, които самите ние купуваме, и интернет, който ние плащаме, мили родители? Дали осъзнаваме колко всъщност променен е светът от нашето детство? Останаха ли забравени игрите навън и настолните семейни игри, които събираха цялото семейство вечер?
Осъзнаваме ли, че губим емоционалната, топла, директна връзка с децата си и ги оставяме сами в свят, който си мислим, че е нереален, но този свят всъщност би могъл да се окаже Кутията на Пандора? А той всъщност е ужасяващо реален и глобален! И поради размерите си е толкова непроследим!

Защо според Вас глобалната мрежа е опасна и какво крие тя?
Появата в интернет на играта „Син кит“ постави на дневен ред отново някои позабравени в ежедневието ни въпроси за безопасността на нашите деца в интернет. Безспорно глобалната мрежа е едно забавно място, в което могат да се вършат интересни неща, но то крие и своите рискове и опасности. Действителността ни представя различни неопревержими примери за различни варианти на киберпрестъпност – онлайн тормоз, секстинг, онлайн педофилия, детска порнография и др.

Дайте пример за конкретна опасност?
През пролетта на 2017-та интернет пространството удобно „покани“ развитието на нов вид онлайн игра, наречена „Син кит“, разпространяваща се чрез Фейсбук. Дори я наричат „Новата руска ролетка“ за тинейджъри. За нея се заговори веднага – руски създател, който се свързва чрез социалната мрежа с деца и тинейджъри и привлича интереса им с кратки предизвикателства, които те трябва да изпълнят. В продължение на 50 дни всеки ден децата трябва да изпълнят зловещи задачи, включващи лъжи, кражби, самонаранявания, удостоверени със снимка, а последното предизвикателство е самоубийство. Факти, че такава игра реално е съществувала, така и не се появиха. Георги Апостолов от Националния център за борба с интернет официално обяви, че „Това е машина за печалба на база предизвикване на паника и страхове у хората“.
Реална или не, информацията достигна и до самите деца и тинейджъри и предизвика чувство на ужас и любопитство. Има ли нужда да разбираме кое от двете е по-силно за една млада, все още развиваща се личност?

Как ще обясните „онлайн тормозът”, по какъв начини той достига до хората?
Онлайн тормозът представлява нанасянето на емоционална вреда върху други хора чрез интернет. Най-често той се използва от деца и тинейджъри, целящи да си отмъстят, обидят или просто да се позабавляват с друго дете. Начините могат да бъдат чрез: създаване на фалшиви профили във Фейсбук, публикуване на обидни снимки и статуси, създаване на канали в YouTube и Vbox7, поместването на нецензурни или груби клипове, изпращане на обидни или заплашителни съобщения чрез Viber или WhatsApp.
Онлайн тормозът обикновено е насочен към по-уязвим съученик или дете, което изглежда различно или е от различен етнос или социален статус. Може да започне като опит за шега, но може да бъде и целенасочено системно отмъщение. Обхваща много голям кръг от хора, освен приятелите и съучениците на жертвата, заради огромният брой потребители на интернет пространството.
Децата ползват повече от няколко профила във Фейсбук и повече от няколко канала в YouTube, в които последователи могат да им бъдат неограничен брой хора. Дали знаем за всички профили и канали на своите деца?

Какво представлява „секстинг” и коя е най-засегнатата възраст от него?
Секстинг е термин от английски, обединяващ думите „секс“ и „текстинг“ и означава размяната на съобщения, снимки или клипове със сексуално съдържание.
Официалният сайт за борба с компютърните престъпления, пре- дупреждава, че секстингът се практикува както от възрастни, така и от деца и може да доведе до тормоз и в интернет, и в истинския свят, ако такива снимки или видеа бъдат споделени с други хора. Такива съобщения могат да бъдат и средство за опит за съблазняване на деца или тинейджъри от страна на възрастен, които се наричат още „груминг“ (анг. Подготвяне).
Уязвимите възрастови групи са:
7-9 годишни. Тази е характерната училищна възраст, в която децата вече знаят много начини за използване на интернет, но не и потенциалните опасности, които може да крие той. В тази възраст Фейсбук и YouTube вече се използват и въпреки, че игрите все още са важна част от живота на децата, скоро междуличностните отношения и общуването с противоположния пол ще стане водеща част от живота им. За тях ще е важно да бъдат приети от групата, както и да имат значим друг, на когото да подражават. Зараждат се първите романтични чувства, мисли и преживявания към друг връстник и тези преживявания са съвсем истински и наситени.
10-12 годишни. В тази възраст са най-честите опити за склоняване на деца към порнография или секстинг. Децата все още са много уязвими и неопитни и може лесно да се поддадат на манипулация или изнудване.
13-15 години. Възрастта с опасност от доброволно заснемане и разпространяване на снимки или видеоклипове със сексуално съдържание. Силните емоции в тази възраст правят тинейджърите нетърпеливи и импулсивни, но все още често няма добре изградена система за самоконтрол и предвиждане на бъдещи събития и последствия. Често тинейджърите прибягват до доброволно заснемане като средство за повишаване на самочувствието, усещане за принадлежност към група или целенасочено предизвикателно поведение.
17-19 години. Повечето опасности в интернет остават и след навършването на пълнолетие. Често злоупотребата с личността в интернет тук е от страна на наранен партньор, а това да доведе до сериозни последици за потърпевшия – чувство на унижение, загуба на доверие в другия пол, загуба на смисъл в живота.

Какво ще посъветвате родителите на децата, които използват интернет?
Нека не забравяме изключителната чувствителност и ранимост на децата – всяка обида от тях се приема като краят на света, всяко унижение предизвиква желание да изчезнеш, просто да те няма.
Говорете открито с вашите деца за опасностите, които крие интернет и им напомняйте както за собствената им безопасност, така и за внимателните отношенията един към друг. Поддържайте топли и доверителни отношения с децата си и винаги се интересувайте какво точно прави вашето дете, докато е в интернет, какви платформи използва и с какви хора контактува! Използвайте интернет семейно, обяснете на децата си как някои хора често се представят за някой друг в интернет (възрастни може дори да се представят за деца), следете и за техни регистрации и посещения в сайтове.
Използвайте програми за родителски контрол (Child defender, например е безплатна такава) и сменяйте често паролите за достъп като използвате различни комбинации. И най-важното – бъдете активна част от живота на вашето дете! Неслучайно децата на най-големите интернет магнати имат ограничен достъп до интернет и посещават традиционни училища, без използване на технологии.
Това трябва да ни говори нещо, нали?

 

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 27, 2017 09:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар