Премиерът дойде по спешност в бежанския център в Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 25, 2016 09:49

Премиерът дойде по спешност в бежанския център в Харманли

Акценти

  • На този етап е овладяно напрежението в Регистрационно-приемателния център в Харманли.

Свързани публикации

Премиерът Бойко Борисов дойде в лагера в Харманли снощи около полунощ. Пред бТВ той съобщи, че бунтът е предизвикан предимно от афганистанци. Те даже биели сирийците, които не искали да ги подкрепят. Призова да се внимава, когато някой призовава за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото по думите му мрежите на ИДИЛ много внимателно следели  Фейсбук и това, което излиза по новините. „Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки. Засичаме едновременни действия в Европа и тук“, предупреди той.

“Такива, които се правят на големи герои, да знаят, че след подобно поведение могат да изложат на риск огромни маси от населението”, допълни премиерът в оставка.

По думите на Борисов 250 полицаи и жандармеристи е трябвало да усмирят многократно по-голяма група.

Премиерът обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан. Петима души ще ги екстрадират веднага по линия на националната сигурност. „Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип,“ увери той.

През следобеда вчера имаше два бунта и на много места извън помещенията бежанците бяха запалили огньове.

Напрежението ескалира отново около 20:00 часа.

През деня в лагера навлезеха още полицейски части. Бяха задържани са повече над 200 души за вандалски действия „Спрямо тях ще започнат необходимите действия”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов.

С цел възстановяване на реда полицейските служители използваха водно оръдие, халосни и гумени патрони и помощни средства

„Размириците по никакъв начин не се провокират или предизвикват то служителите на МВР. Ако някой има желание да предизвиква размирици, служителите на МВР ще отговорят с необходимата сила”, категоричен е Костов.

Общо 24 полицаи са потърсили лекарска помощ при бунта на мигрантите.

На този етап е овладяно напрежението в Регистрационно-приемателния център в Харманли. В и около него има засилено полицейско присъствие.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 25, 2016 09:49
Напиши коментар

7 Коментара

  1. boxo ноември 28, 06:35

    Иване тъпите Реклами от рода“Тя за 2 часа овладя английски“ и „Тя за 2 дни отслабна 200кг.“ са унижение за сайта ти и читателите му.

    Отговори на този коментар
  2. България за Българите! ноември 25, 16:17

    Да ги взима и да ги праща на Меркел! Сега пак народа ще плаща за ремонта на лагера! Това са хора, които не са еволюирали от векове. Не им е мястото нито в България нито където е да е другаде по света!

    Отговори на този коментар
  3. Светла ноември 25, 13:54

    В Австралия, всички нелегално влезли (бежанци) са в лагери от затворен тип. Те се приемат в лагера след щателна здравна проверка. Ако престъпят закона ( отказ за съдействие при процедури, лъжесвидетелстване, бунтове и други подобни), то те биват връщани моментално в държавата от която са дошли. Освен това има закон, който гласи, че всеки незаконно влязал няма право да доведе близките си в Австралия ако получи бежански статус ( това му е наказанието за нелегалното влизане)

    Отговори на този коментар
  4. Dimitar Stalev ноември 25, 13:13

    Смятам,че Б.Б. говори нещо в което въобще не е сигурен дали ще се случи!Да помислим малко:Коя държава би приела „някакви“граждани без документи за самоличност само защото те се самоопределят като някакви си?Ако наистина има поръчан самолет за Авганистан за м .декември,по добре да го напълнят с детски играчки за Коледа!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама