Ползотворна работа отчете тополовградското читалище

Тонка Славкова
От Тонка Славкова април 6, 2016 07:19

Ползотворна работа отчете  тополовградското читалище

Ползотворна и резултатна работа отчете тополовградското читалище “Св. Св. Кирил и Методий -1894” за изминалата 2015 година. Това подчерта в годишния отчет председателят на настоятелството Трифон Ламбов на проведеното Отчетно събрание на 29 март. То се свика съгласно разпоредбите на чл. 14, ал.1, т.8 от Закона за народните читалища и Устава на читалището. Да ръководи форума членовете на институцията избраха Трифон Ламбов. Като председател на читалищното настоятелство той направи отчет за едногодишната дейност. Пенка Дюлгерова, член на Проверителната комисия, отчете как са се разходвали финансовите средства през годината. Прие се бюджета на читалището за 2016 година и нови двама члена, а на един се възстанови членството.
С нови събития, свързани с книгата се характеризира отчетният период за читалищната библиотека. Културно-масовата работа е разнообразена чрез съвместните инициативи с Клуба на поетите и писателите „Илко Карайчев“. Особено ползотворна е била работата с децата.
Художественно-творческата дейност на любителските състави отново е била на високо художественно равнище и с активно присъствие в обществения живот на общината. Добра работа бе отчетена и за Клуб „Дар от лозата“, Спортно-развлекателния детски център, Групата на художниците, както и за успешното изпълнение на проекти.
Заедно с добрите постижения на самодейните състави, председателят не пропусна да отбележи, че в сравнение с други години, има отстъпление в осигуряването на изяви, поради недостатъчния бюджет. Това затруднява, а понякога прави невъзможно, участието им в национални форуми. Той увери, че през тази година настоятелството ще продължи да търси начини и средства за творчески изяви на съставите. Специално място в доклада е отделено за Международния фестивал на любителскто художественно творчество, пантомима и сатира, чието 21-во издание вече се подготвя. Подчертано бе, че съвместната работа с общината дава добри резултати – много благотворителни инициативи, общоградски празници, чествания, събори и други общественно-полезни дейности.
Трифон Ламбов постави отново дългогодишните неразрешени проблеми. Средствата от бюджета не са били достатъчни. Така ще бъде и сега. Бюджетът е намален с 10 000 лева, спрямо миналата година.
Материалната база се поддържа в добро състояние. С решение на Общинския съвет и със съдействието на кмета на общината са били осигурени 115 хиляди лева за извършения ремонт на хидроизолацията на покривната конструкция на читалищната сграда. Отремонтирани са и репетиционните зали. Закупена е и озвучителна техника. За голямото съдействие в отчетния доклад се из-казва благодарност на кмета Божин Божинов и на бившия председател на Общинския съвет Пламен Минчев. За отстраняване на възникналия голям проблем – повредата в системата за художественно осветление, ще са необходими 19 500 лева, които за сега не са осигурени.
От отчета на Проверителната комисия стана ясно, че финансовите средства през изтеклата година са били правилно разходвани. Новият бюджет на читалището за 2016 –а година е 109 802 лева.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова април 6, 2016 07:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама