Писмо на читател

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 5, 2016 11:24

Уважаема редакция на в-к „Сакарско ехо”, пише ви Христо Попов от Гражданско сдружение „Родолюбие” от с. Устрем.
Повод за това са падналите обилни валежи през месец януари, които застрашително вдигнаха нивото на река „Манастирска”, която минава през селото. Буйните води на реката отнесоха част от новоизградената дига и почти целия отсрещен бряг с пътя минаващ по него, и разрушиха водните и отходните инсталации и канали на няколко домакинства. В молба от името на сдружението от 13 ноември 2015 г., адресирана до кмета на общината, председателя на Общинския съвет, еколога на общината и кмета на с. Устрем, настояваме да се вземат мерки, за да не се допуска двете реки, минаващи през селото – Манастирска и Голяма, да нанасят щети, поразии, разрушения и да се получават нещастни случаи. Досега нямаме отговор и затова искам чрез страниците на вестника да дадем гласност на част от написаното в молбата:
„През 2010 г. в с. Устрем стана голямо наводнение от р. Манастирска. Бяха наводнени много къщи, дворове, градини, както и района на фурната и ОУ „Иван Вазов”. А на 8 април 1998 г., когато придойде реката, се удави дете тона Петър Христов Низамов.
През 2010 г. младеж от София, син на Димитър Христов Нейков, едва не се удави, спасен благодарение на Стефан Панайотов. Тогава, през 2010 г. направихме молба до кмета на общината, председателя на ОбС, кмета на с. Устрем с приложени 177 подписа на жители на квартал „Каргуна” в селото с молба да се изработи проект за корекция на река „Манастирска” по Европейската програма за развитие на селските райони. Това се оказа глас в пустиня. Тогавашната Общинска администрация овладяна от бездушие и бездействие не направи нищо. Сега с настоящата молба за втори път поставяме въпроса за следното: Изготвяне на проект за корекция на р. Манастирска и направа на два моста, които да свързват квартал „Каргуна” с другите два квартала на селото по ЕП за Развитие на селските райони или друга трансгранична програма. Това ще доведе до много положителни промени за селото ни.“
Искаме да отбележим, че през изминалата 2015 г. се извърши почистване на коритата на двете реки в селото. Това е нещо невиждано и неправено до сега. Всички жители на селото сме зарадвани от положителните действия на Общинската администрация – . Тополовград, ръководена от кмета Божин Божинов, родолюбец и патриот. Искаме да ви информираме, че на завоя на р. Манастирска срещу Георги Червенков, новата дига не е укрепена и има нужда от заздравяване с каменни блокове, каквито ги има в близост.” За съжаление това й се случи през месец януари тази година, когато реката придойде и отнесе пътя и част от дигата, за което писахме и по горе в писмото.
Вярваме и се надяваме, че този път общинското ръководство ще откликне на молбата ни, за да се решат тези толкова стари и наболели проблеми за село Устрем.
01.02.2016 г. Христо Попов, от името на Гражданско сдружение „Родолюбие” с. Устрем

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 5, 2016 11:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар