Пътешественикът, който е изгубил страха да се изгуби

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 18, 2016 11:03

Пътешественикът, който е изгубил страха да се изгуби

Пътешественикът, който е изгубил страха да се изгуби. С тези думи бе представен Стефан Хаджианастасов, който нареди изложба от фотоси в Културния център на Харманли. Той пътува из света повече от 20 години, а негови снимки има от уникални места. Посетил е най-голямата пустиня в Азия, най-дълбоката пропаст в Полша, националния парк Йелоустоун, Колорадското плато, езерото Пауъл, остров Кавдос, вулкана Оризаро в Мексико. Това част от местата, където и ходил.
Поредната му изложба е „Националните паркове – най-хубавата американска идея“. „До голяма степен заслугата за нея е на моята приятелка Бони Кунева – Лавина. Без нейният ентусиазъм нямаше да стане, защото правенето на изложби иска много работа“, признава Стефан.
С фотоси и разкази обяснява как се опазва природата в САЩ, как се прави разделение докъде е бизнеса и от къде започна опазването на околната среда. Обяснява, че в парковете се създава връзка между хора и природа, а някъде законите са толкова строги, че не се разрешава и пътеки да се правят.
„Времето и единствения невъзстановим ресурс. По добре гладен, отколкото невидял“, обича да казва пътешественикът. За него 20 000 километра с велосипед и раница на гърба е едно е предизвикателствата, които приема.
Изложбата в Харманли е част от проекта „Нашата Земя прекрасна“ и е посветена на 100 – годишнината от създаването на Управление „Национални Паркове“ в САЩ.
Първото й издание е в националния музей „Земята и хората“ – София и там показаха 125 снимки и текст. „Имаше концерт. Стана добро събитие,“ споделя Стефан.
Една от целите на авторите е не само да се покажат уникални природни феномени и исторически места, включени в системата на националните паркове на САЩ, но и да се продължи разговора за необходимостта от защита на природата и за ефективните методи на Системата на Американските национални паркове за мениджмънт на природните ресурси.
Другата е да сподели опитът в управлението на американските национални паркове и популяризирането на природното богатство.

През 1872 г. Конгресът на САЩ създава Националния парк Йелоустоун с площ от 2 милиона акра. През годините много природни забележителности и исторически места получават такъв статут и днес системата на националните паркове на САЩ включва 398 парка, разположени на 3.6% от площта на страната. Това са повече от 34 милиона хектара, които ще бъдат запазени непокътнати за бъдещите поколения.
Националните паркове са повече от забележителности, паметници и територии, повече от планини, гори, езера и геологични чудеса. Те представляват част от американската душа. Те са културни икони на наследство и идентичност, запазили девствеността на природата и пионерския дух на Съединените щати. Парковете са отворени за посещения за всички и само през миналата година са посрещнали повече от 277 милиона посетители – американци и много чуждестранни туристи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 18, 2016 11:03
Напиши коментар

3 Коментара

  1. Stefan Hadjianastassov декември 18, 19:47

    Другия път намери някой по-красив да говори, че малките деца се плашат от видеото

    Отговори на този коментар
  2. Павел декември 18, 12:45

    Иване, хубаво си направил видео, ама да беше направил и аудиото като хората.
    Иначе – поздравления за Стефан!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама