Отчетът на настоящ кмет подразни предишния

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 28, 2017 18:59

Отчетът на настоящ кмет подразни предишния

Отчетът на кмета Мария Киркова през първата година на управление бе разкритикуван от предишния градоначалник Михаил Лисков с много сарказъм и ирония. Той обърна внимание на много точки от документа, като за добрите неща си приписа свои заслуги.
На последното заседание на ОбС, бившият градоначалник заяви, че говори от името на гражданите на Харманли. За него единственото хубаво нещо, направено от сегашната управа, е поставянето на асансьор, чрез който хора с увреждания могат да влизат в сградата на ОбА, макар, че той и неговата група гласуваха „против“, когато тази точка бе внесена за обсъждане в местния парламент.
За поставянето на светофара на кръстовището между „Балкан“ и „България“, Михаил Лисков каза, че имало и положителни и отрицателни мнения.
„Разбирам, че ме упреквате, за всичко онова, което не се е случило през последните 12 години, но няма как да се случи за една,“ отговори кметът Мария Киркова.
Един от многото пропуски на предишния кмет, за усвояване на пари по проекти, е този за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води на Харманли. През 2013 година правителството е отпуснало безвъзмездно 20 милиона, но тогавашната управа, начело с господин Лисков не е предприела мерки за започване на процедурата. Той се оправда, че срокът е бил 9 месеца, но справката показва, че по тази програма се финансираха проекти за края на 2015 година, което означава, че времето му е било двойно повече.
Другата заблуда, която бившият кмет се опита да внесе пред съветниците, че неговият заместник е подготвил процедурите по санирането на блоковете в квартал „Тракия“.
Те стартираха реално през ноември миналата година, след като кмет стана Мария Киркова. Тогава бяха подписани тристранните договори и осигурено финансирането на блоковете.

Част от отчета:

  • Предоговорен е годишния лихвен процент върху дължимата сума от два и половина милиона лева на 1.5%, вместо фиксирания 5.3 първоначален. Около 340 000 лв. ще бъдат спестени за целия срок на погасяване на задължението.
  • Чрез финансиране от НДЕФ се осъществи проект „Повишаване на енергийната ефективност на сградите на НУ “Отец Паисий”.
  • Реализирани са проекти на 5 сгради за енергийна ефективност на жилищния фонд по „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради“. Други 7 са готови за стартиране на СМР дейностите.
  • Изграден бе светофар на кръстовището на бул. „България“ и ул. „Балкан“.
  • Поставени бяха камери на възлови места на територията на Харманли, което улеснява изключително много служителите на РУП Харманли и „Общинска охрана“.
Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 28, 2017 18:59
Напиши коментар

2 Коментара

  1. избирател януари 29, 14:46

    Лисков гражданите на Хармани те изритаха защо говориш от тяхно име. Ама какво ли да се чудя комунист страма няма

    Отговори на този коментар
  2. изумен януари 29, 12:45

    Ти да видиш,даже и слънцето изгрява без Лисков да е кмет……

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама