Още едно дело тръгва из съдебните зали

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 19, 2016 07:51

Още едно дело тръгва из съдебните зали

След делото за Планиновските ловни полета, още едно дело със значим обществен интерес е на път да тръгне по безкрайни перипетии из съдебните зали. Става дума за делото, което се води срещу бившия кмет на общината Петър Пашов и началника на отдел ТСУ Венелин Стоянов. По него преди няколко месеца Тополовградския районен съд (ТРС) се произнесе с признаването за виновни на двамата и ги осъди с условни присъди – Пашов на 2.6 г. и Стоянов на 2 г. Присъдите са заради допуснати според прокуратурата нередности при ремонта на язовир „Луков дол” край село Устрем и нанесена щета за 11 682 лв. на община Тополовград. След въззивно обжалване на присъдата от двамата пред Ямболския Окръжен съд (ЯОС), в дело, състояло се на 29 февруари той излиза със следното Решение: „Отменя Присъда № 83/26.11.2015 г., постановена по НОХД № 5/2015 г. по описа на ТРС и връща делото за ново разглеждане на Районна прокуратура – Тополовград.” Това решение не подлежи на друго обжалване и е окончателно.
Наред с всички останали мотиви за отмяна на Решението ТРС, с които двамата са признати за виновни и съответно осъдени, ЯОС констатира и следното: „В хода на първоинстанционното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила неотстраними в тази фаза на процеса, довели до нарушаване на правото на защита на двамата подсъдими, респективно на техните защитници – абсолютно основание за отмяна на постановения съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане от друг съдебен състав” и „Проверяващата инстанция намира, че е налице и второ независимо абсолютно основание за отмяна на атакуваната присъда и връщане на делото за ново разглеждане на прокурора – при изготвянето на обвинителния акт е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, неотстранимо в тази фаза на процеса, довело до ограничаване правото на защита на двамата подсъдими и на техните защитници”, като се аргументира със съответните членове от НПК.
Така и това дело тръгва по дългия път из съдебните зали. Пред вестника Петър Пашов каза, че лично той смята делото за политическо, целящо да го злепостави, тъй като престъпление няма и той не е извършил нищо незаконно.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 19, 2016 07:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар