Над 50 артефакти откриха в комплекс Глухите камъни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 30, 2014 23:10

Над 50 артефакти откриха в комплекс Глухите камъни

Изминаха само две седмици от началото на археологическите проучвания на скалния комплекс Глухите камъни, а археолозите вече могат да се похвалят с над 50 открити находки. До сега са намерени 31 бронзови монети, 11 от които от ранновизантийския период (V-ІV в.), 17 от средновековието – главно от ХІ-ХІІ в., както и три много по-ранни монети – една на Филип ІІ Македонски и две на гръцкия град Абдера. Последните са изключително важни, защото отново потвърждават функционирането на комплекса като култово място и през класическата и ранната елинистическа епоха. Откритите шест монети, както и ограничено количество керамика от това време, показва че и тогава Глухите камъни са посещавани и почитани като религиозен център.

Освен монетите важна находка е една напълно запазена бронзова фибула от ранната желязна епоха. Открита е още една по-късна фибула – от ІV-V в., както и многобройни дребни предмети – пръстени, обици, апликации, копчета, токи. Естествено има и елементи от въоръжението – железни върхове на стрели и ножове. Интересна находка за специалистите се оказа и един малък железен ключ.

През тази година екипът, ръководен от доц. д-р Георги Нехризов от НАИМ-БАН, е съсредоточил усилията си в проучването на Централния, Северния и Западния сектор на комплекса. Усилено започнаха да изследват т. нар. Западен сектор – пространството разположено западно от най-високата скална група. Мястото представлява склон с лек наклон на юг, покрит с гъста широколистна гора и храсти. Проучването се налага поради това, че оттам е най-удобният подход към най-интересните места в комплекса. При бъдещ проект за социализация на паметника, пътят може да довежда до удобен паркинг в подножието на Западния сектор, през който да преминава пешеходния туристически маршрут. Целта на разкопките в този сектор, които за сега обхващат площ от около 80 кв. м, е да се установи къде може да премине трасето на туристическия маршрут, без да засегне археологически структури.

В момента археолозите разкриват каменните основи на правоъгълна постройка, чието предназначение на този етап е неясно, но се надяват в най- скоро време да разберат. В два други квадрата се проследява стратиграфията на културните напластявания в тази част на обекта.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 30, 2014 23:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.