Младежи се учат как да покоряват света

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 12, 2015 09:56

Младежи се учат как да покоряват света

Преподаватели от Националния младежки форум проведоха (НМФ) обучаваха младежи от Харманли как да покорят света. В продължение на 4 дни по 10 часа те се запознаха с политическите течения в политиката, най-важното за демокрацията, социалдемокрацията, либерализма и консерватизма.
Александра Мирчева и Дани Джинсов, Стефани Богомилова и Христо Христов провеждаха обучението от 1 до 4 октомври в Културния център на Харманли. Занятията започваха в 9 часа сутринта и приключваха в 7 вечерта.
Четвъртък беше ден за запознанство и игри, а в петък започна истинската работа. След сутрешна физарядка лекциите започнаха с гостуващ специалист, който обясни на присъстващите подробности за политическите течения в момента. За да усвоят по-добре наученото, младежите се разделиха в групи, където обобщиха най-важното за демокрацията, социалдемокрацията, либерализма и консерватизма.
Участниците се запознаха и с работата на ООН. След това имаха възможността да се представят като управляващи в интересна игра, която ги накара да се замислят за призванието си в държавата.
Вторият ден младежите научиха повече за НМФ и ЕМФ (Европейски младежки форум) чрез групова работа и представяне от експерти. Но това, което голяма част от тях смятат за най-полезното беше какво представлява Хартата за участие на младите хора в живота на общините и регионите. След това отварящо очите преживяване, всички бяха заредени с много идеи и бяха вдъхновени да създадат план как всеки от тях да допринесе с нещо за своята община и развитието й.
В последния ден младежите се запознаха с още двама експерти, които ги научиха на правилата за дебатиране и проведоха своя първи дебат. Присъстващите споделят, че ако не беше запознанството с хартата, то дебатите бяха най-интересната част, който да им помогне и в живота.
Накрая всеки получи сертификат за успешно завършена „Локална академия на НМФ – Харманли“. Бонус бяха и временните татуировки с надпис „Младежка сила. От нас зависи“.
Младежите излязоха от залата на Културния център с усмивка на лица и много нови идеи. Чрез метода на преживяването, забавните игри и интересните лекции всички научиха по нещо полезно, коментират присъстващите. Но приключението не спира тук – младите хора се заредиха с позитивизъм, и разбраха, че благодарение на наученото ще могат да вземат нещата в техни ръце и да се борят за по-доброто бъдеще.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 12, 2015 09:56
Напиши коментар

1 Коментар

  1. учител октомври 12, 20:17

    Нека тези младежи научат че политиката не е мръсна работа и не са върши от такива които управляват назад вече повече от 10 години Дано сред тях има такива които да възродят Харманли след като толкова години върви назад

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.