Кукери отново прогониха злите сили в Лъджа

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2016 09:51

Кукери отново прогониха злите сили в Лъджа

Акценти

  • Кукеровден в Ивайловград се чества още от 1914 г.

Свързани публикации

С награждаване на най-добрите участници в традиционния карнавал завърши кукeрското шествие в кв. „Лъджа“ на Ивайловград. Наградите им връчи кметът на общината Диана Овчарова.

Празникът започна още в 10:00 часа, а групата от кукери посети всеки дом от квартала. Така мъже и деца, облечени в причудливи облекла, символично прогониха лошите сили и пожелаха годината да е плодородна, а на домакините здраве и плодородие. Те пък от своя страна ги почерпиха.

На финала в центъра на квартала те показаха няколко ритуала. При единия двама от кукерите се бяха впрегнали в боюндрука на ралото, за да направят символичното заораване. След това кукерите изиграха тяхното ляво хоро, избраха новия си „бей“, а тържеството продължи до късно вечерта.

Кукеровден в Ивайловград се чества още от 1914 г. Той е продължение на традицията, която се е зародила в село Мандър в Мала Азия, от където са дошли прадедите на сегашните лъджанци.

Ритуалът се изпълнява всяка пролет, когато дойде време за сеитба.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2016 09:51
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Димитър март 8, 15:49

    Кукеровден, уважаеми господин Атанасов, се чества много преди 1914 г. Предците ни, преди да тръгнат за Мала Азия през 18 в., бягайки от зверствата на побеснелите кърджалии и даалии, са живели в чирпанско, където също символично са прогонвали злини и болести, предрешени като кукери! Преди напишете нещо, първо го проучете добре!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама