Комунистът без партиен билет

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 5, 2016 11:15

Акценти

  • Сакарско ехо, брой 5/1505, година LXXXI, година XIV,5-11 февруари 2016

Свързани публикации

ТОПОЛОВГРАД | Иван Кукучев

„Човекът е най-сложният социален субект”
Байрон

Колко е точен Байрон. Все още не е открит механизъм или способ, с помощта на който да разбереш мислите на човека и да предвидиш неговата линия на поведение.
Имало едно време, но не много отдавна, в едно малко градче редица промишлени цехове и предприятия.

Безработицата е била само за тези, на които не им се е работело

или избирането на работа е било основното им занимание. За да ръководиш участък или цех с над сто работника с разнообразно и не леко производство, е необходимо да притежаваш комплект от най-разнообразни качества – теоретически, практически, управленски, способност да общуваш с различни по характер и възможности хора, да разбираш и вникваш в проблемите им и да помагаш за решаването им. „Човекът”, за който ще стане дума по-нататък, ще наричаме именно така – „Човекът”. Именно той

ръководеше, и то твърде успешно, такова производствено поделение.

Той имаше уважението и подкрепата на ръководството на предприятието, на партийното, стопанското и профсъюзното ръководство, както бе тогава. А това той си го заслужи, защото обемните и качествени показатели, които се отчитаха на тримесечие, бяха функция до голяма степен от работата на „Човека”.
На някои тържествени събрания, на които се отчиташе социалистическото съревнование, директорът наричаше „Човека”: „комунист без партиен билет”, а това звучеше много, много гордо тогава.

Неговите отношения с ръководителите бяха повече от прекрасни.

Линиите на поведение му бяха много интелигентни и възпитани, бяха почти приятелски. Отношенията му към хората, които ръководеше, разбирателството с по-големите ръководители и техните оценки за него изграждаха един образ на благороден човек.
Хората, които общуваха с него, бяха сигурни и имаха надежда, че ако се наложи без колебание ще им се притече на помощ. Но в живота все пак има баланс, защото ще дойде времето, когато ще покажеш истинското си лице и образ, сиреч не можеш да избягаш от сянката си. И това време дойде с бурното настъпване на „демокрацията”. „Човекът” бе в стихията си, сега е моментът, помисли си той, „животът не е толкова труден и може да се пребори за правото си да Бъде”.

И той нямаше умора, беше начело на всички мероприятия.

Член, даже и председател на отговорни комисии, не мога да бъда сигурен дали промените измениха и него, но много хора си смениха мнението за него и не само мнението, а и отношението. Ето един случай, когато ясно пролича истинското лице на „Човека”. Така се случва, че много семейства след ликвидацията на някои от предприятията в общината остават без работа.
На един мъж от такова семейство му идва на ум, че сега може да им помогне „Човека”, с когото са работили заедно, имали са прекрасни отношения и много други аргументи, които предопределят среща с него. Този, който е потърсил помощ, още съжалява и не може да си прости, че е направил компромис със себе си, да потърси помощ от него – бившия началник, другар и приятел. Защото неговият отговор е бил: „Вие имате много негативи във Вашите действия и на Вас не трябва да се помага”.
Лицето останало в шок, гледал го и не можал да продума и една дума. За миг си помислил, че това не е същият човек и че е по-скоро негов близнак. След малко се съвзел, разбрал, че съвсем не го е познавал, показал сега съвсем друго, а може би и истинското си лице. Такива „човеци” имаше много.
Някои не само заемаха отговорни длъжности, но често се срещаха с най-отговорни ръководители на града, до които не всеки можеше да се приближи. Но след промените всичко се измени, не само хората.

Кой преди смяташе за стока водата, тока и много други услуги,

та те бяха на символични цени.
Преди няколко дни гледах по телевизията един банкер, много хубаво говори, но като го слушаш ти идва отвътре да му отправиш едни по-специални думи.
Преди можехме да теглим кредити с 1,8 или 2,0% лихва, а сега си е живо обиране, ако ти се наложи да правиш това.

Така стоят сега нещата в нашата родина.

Казваш ли истината не си удобен, по добре да лъжеш красиво и угодно за когото трябва. По тази логика и големият български журналист Петър Волгин сигурно е пречел на някои с предаването си „Деконструкция” по БНР и затова ръководството му под натиска на СЕМ и на други фактори свали от ефира това популярно предаване. Журналисти като Петър Волгин, Георги Атанасов и други, които в своите материали, коментари и позиции се стремят много точно да отразяват реалната обстановка в страната, са неудобни.
Да се надяваме, че през 2016 г. статиите им ще бъдат по-оптимистични.

от подготвяната за
издаване четвърта книга

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 5, 2016 11:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар