Кметът на Хлябово Янко Богданов: „Кражбите продължават, хората са притеснени”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 7, 2016 10:12

Кметът на Хлябово Янко Богданов:  „Кражбите продължават, хората са притеснени”

Г-н Богданов, Вие сте вече втори мандат кмет на селото, макар че първият не бе пълен. От къде и как се появи този бум на кражбите в селото от няколко месеца насам?
За съжаление това е факт, като броят на кражбите започна чувствително да се увеличава от месец октомври миналата година насам. За миналата година от октомври до края й имаме десет кражби, а от началото на тази година до сега вече станаха двадесет. Краде се всичко. Това, което са си харесали, това и вземат крадците. Като почнем от животни, домашни птици, строителни материали, ракия, медни проводници, тави, казани и бакъри, въобще всичко, което са си наумили или им е харесало. Това е предимно в наследствени имоти, в които хората ги няма, а такива в селото ни са около петдесет необитаеми имоти. Но изглежда там вече няма какво да се краде и стана и по-лошо. Започнаха да влизат в домовете на хората, независимо дали са млади, или стари обитателите им и то, когато те са там, нощно време.

А има ли някаква следа, някаква насока от къде идват крадците. Местни ли са или пристигат от някъде другаде?
От разследванията и разговорите, които имам с полицията, изводът е, че не са местни, но пък добре познаващи обстановката в селото. Предполагат, че може и да има някой местен, който да ги информира и насочва към домовете, които стават обект на кражбите. За една част от грабежите, тези на медни кабели, тави, казани и бакъри има съмнения, че може и да са дело на някои от 10-12 –те семейства на роми, които не са оттук, но са регистрирани в селото и вече доста години живеят в Хлябово. Но които и да са крадците, ясно е, че става дума за обиграни хора, които идват подготвени с инструменти, коли и всичко, което им е нужно. Те не се съобразяват и явно не ги е страх от нищо, нито от собствениците на имотите, нито от полицията. Предполага се че е група от 3-4 човека, а от проверките на полицията тук в село не може да се намери никаква следа, по която да се открие нещо и отнякъде да започне разкриването им. Много са обезпокоени нашите хора, като за някои кражби и си мълчат, било от страх, било от това подозренията им да се окажат неоснователни и да си навлекат разправии и неприятности. Имаме районен инспектор, който е от Тополовград и е непрекъснато тук. Самият той е силно притеснен от това масово крадене и полага усилия заедно с колегите си от управлението, но досега резултати няма. Интересно е, че в други кметства от общината, особено по поречието на Тунджа, няма сигнали за толкова кражби, вероятно защото там е редовно присъствието и на Гранична полиция. Но тук в нашия район – Хлябово, Българска поляна, Орлов дол, Светлина, Камена река, сме някак по-откъснати и затова крадците са толкова смели и нагли. Последната за сега кражба стана в събота /20 февруари/, като бе разбит един гараж и откраднати 60 м кабел и сандък с инструменти. Въобще, краде се всичко, на двама човека откраднаха по 300 л ракия.

Все пак не предвиждате ли някакви мерки, за да се овладее и спре това посегателство върху имотите на хората, а недай си боже да пострада и човек?
Това, което искам да направя на първо време и то с помощта на общинската ръководство, е да се изгради система за видеонаблюдение в селото. По-точно, да се поставят три камери на входно изходните краища на селото към Тополовград, Харманли и Орлов дол. Януари месец внесох докладна записка до кмета на общината с това предложение, но не знам дали е стигнала до него, тъй като не виждам включването на този въпрос в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет. Освен това смятам да направя разговори и събрание с местните хора, евентуално да създадем някаква система за самоохрана. Но нещо трябва и ще се направи, защото кражбите продължават и хлябовци са силно притеснени.

Какви други проблеми имате в селото?
Те са от устройствен и инфраструктурен характер, които стоят и се трупат от години. Имахме среща с кмета на общината – господин Божин Божинов. В тази връзка искам да му благодаря за отзивчивостта и ангажираността му за решаването им в кратки срокове, където това е възможно и залагането на други за постепенно изчистване през мандата. Става дума за ограждането и почистването на гробищния парк, за детската площадка в центъра, за ремонта на някои улици в селото ни, за ремонта на сградата на кметството, за обезопасяване на уличното движение за пешеходци в центъра, за видеонаблюдението и за други важни неща за нашите жители. Надявам се и занапред, постепенно с помощта на общинското ръководство да ги отстраняваме и подобряваме обстановката в Хлябово.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 7, 2016 10:12
Напиши коментар

1 Коментар

  1. houp март 8, 21:36

    Прекрасно!!! Г-н Кмете на с. Хлябово, казахте „на всеослушание“, че полицията няма и идея кои са крадците – дали са от селото, дали имат информатори…

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.