Катерина Димитрова: „Чрез танца изразявам себе си“

Милена Митева
От Милена Митева декември 7, 2015 07:17

Катерина Димитрова:  „Чрез танца изразявам себе си“

Катерина Димитрова е сред седемте момичета от България, които представиха страната на Европейския шампионат по танцово шоу в Санкт Петербург

Представи се на читателите?
Казвам се Катерина Димитрова Лозкова, на 16 години ученичка в 10 б клас в СОУ „Неофит Рилски“ – Харманли.

Разкажи за твоето хоби? От кога се занимаваш с него?
Занимавам се с танцово изкуство от 7- годишна. Започнах да танцувам за удоволствие в клуб „Енерджи“, който се ръководеше от Лидия Митрева. След това родителите ми решиха, че трябва да се занимавам по-сериозно с танци и ме записаха в СМТ ”Ритъм“, с художествен ръководител Галина Станкова. Моето желание беше да тренирам в по–голям танцов клуб, и реших да опитам в ТСК “Тангра“, с ръководител Дорина Инджова в град Хасково. Благодарна съм на моите родители и сестра ми, че ме подкрепиха за това мое решение. Клуб “Тангра” е лицензиран член на Българската спортна танцова федерация. Участваме в много танцови шампионати, турнири, фестивали и лагери.

В кой стил танцуваш?
Стиловете, в които танцувам, са танцово шоу, модерен, джаз и характерен танц.

Разкажи за извоюваните призове и повече за изявите, на които си ги заслужила?
Имам много медали от различни състезания, проведени в страната, както и международни турнири. През месец октомври седем момичета от балет “Тангра” представихме България на Европейския шампионат и световна купа по танцово шоу в Санкт Петербург – Русия. Изживяването беше неповторимо. Запознах се с много добри танцьори от различни страни. Върнах се от Русия с 6 медала и 2 купи. На 6-ти ноември се проведе X юбилеен национален танцов конкурс за Театрално–сценични танци-класически балет, характерни и съвременни танци „България танцува“- гр. Димитровград. Там спечелих голямата награда-стипендия от Министерството на културата в стил характерни танци. Наградата ми бе връчена лично от проф. Хикмет Мехмедов от Академия за музикално и танцово изкуство- гр. Пловдив. Много се гордея с тази награда.

Кое те впечатли най-много в Русия?
Санкт Петербург е един много хубав град. Най-много ме впечатлиха църквите, бяха много големи и красиви. Русия е една студена държава, но хората там бяха много топли и дружелюбни.

Кое бе най-полезно за теб – участието, обмяната на опит или нещо друго?
Като дългогодишен танцьор за мен беше важно всичко, но се опитах да извлека от всичко по малко за по-нататъшното ми развитие.

Спомняш ли си на какво се научи най-напред в залата? Трудно ли бе началото?
Всяко начало е трудно, но с повече труд и упоритост всичко се постига. Бях много малка, като започнах да танцувам. Не си спомням какво първо се научих.

Колко време прекарваш в залата?
Нямам възможността да пътувам всеки ден до Хасково, но използвам свободното си време за тренировки. Всички танцьори от балета сме много упорити и амбициозни, влагаме много сърце и желание в това, което правим. Разбира се, много сме благодарни на нашата ръководителка Дорина Инджова.

Какъв характер имат танцьорите?
Всеки един спортист трябва да е дисциплиниран и трябва да има много силен характер, за да постига целите си, така е и при танцьорите.

Каква се чувстваш на сцената?
На сцената се чувствам уверена в това, което правя, и изпълнена с щастие, защото танцът е моят живот.

Какво показваш на нея?
Когато излезна на сцената, забравям за всичко и всеки и чрез танца изразявам себе си.

Каква изязва те очаква най-скоро?
Сега с балета се готвим за националния турнир в Пловдив, който ще се проведе на 13 декември.

Смяташ ли, че професионалните танцьори имат бъдеще в страната?
Раздвоена съм в мнението си.

Какви са бъдещите ти планове?
Все още не съм решила дали ще продължавам да се занимавам професионално с танци или ще избера друга професия, но при всички случай ще продължавам да танцувам.

Коя своя мечта не си сбъднала?
Мечта ми бе да танцувам и покорявам върхове. Тази мисля, че я осъществих. Другото, за което мечтая, е да завърша училище и да се дипломирам успешно.

Какво ще си пожелаеш за настъпващата Коледа?
С настъпването на коледните и новогодишните празници си пожелавам да съм жива и здрава и да постигна още повече успехи през новата година.

12318326_974945135910995_1575801645_o 12319582_974945112577664_1828026858_n 12319593_974945125910996_186652497_n

Милена Митева
От Милена Митева декември 7, 2015 07:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар