Каналджии остават в ареста за отвличане

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 29, 2017 10:16

Каналджии остават в ареста за отвличане

Четиримата харманлйци, които бяха задържани за трафик на бежанци, остават в ареста. Това реши Свиленградският районен съд. Съдия постанови постоянна мярка „Задържане под стража“ на петимата обвиняеми. Обвиняемите са Милен Петков /29 г./, Иво Пеев /29 г./, Лозко Гочев /20 г./, Иван Митков /17 г./ и афганистанецът Билал Станекзай /19 г./.
По време на заседанието Иван Митков припадна, а полицай от охраната го хвана миг преди да се свлече на пода. Пристигналият по спешност медицински екип констатира ниско кръвно налягане – 90/60.
Четиримата адвокати поискаха по-леки мерки, но съдия Живка Петрова уважи искането на районния прокурор Антон Стоянов. В мотивите си посочи, че съществува опасност обвиняемите да се укрият или извършат друго престъпление, да окажат въздействие върху незадържани все още лица, замесени в престъпния канал. Освен това всички били криминално проявени, а Петков, Гочев и Митков – и осъждани.
През миналата седмица от полицията съобщиха, че са задържани мъже, заподозрени в каналджийство и изнудване. Операцията е била проведена под надзора на прокуратурата, а арестуваните са задържани в Свиленград и София. Съобщиха, че има  съмнения за извършено изнудване на семейство от Ирак. Бежанците били преведени с лодки през река Марица от Турция през Гърция в България на 16 април 2017 г., рано сутринта. Водили са ги двама афганистански каналджии, които ги оставили в землището на с. Капитан Андреево. Там ги очаквали автомобили, на които чужденците били качени. Родителите на едногодишното бебе, не успели да се качат и останали заедно с по-голямото си дете край селото. Тяхната едногодишна дъщеря била качена в кола, която  отпътувала за вътрешността на страната, а после започнало изнудването за пари.
Майката и бащата на бебето подали жалба в полицията, че детето им е отведено с останалите мигранти и не знаят къде се намира.
По досъдебното производство е установено, че обвиняемият Билал С. е осъществил връзка с турски каналджии, които поискали 15 000 долара от иракското семейство, за да им върнат бебето. Детето е трябвало да бъде предадено на родителите си в София.  На 19 април то е било транспортирано заедно с групата мигранти от Харманли до София с два автомобила. В тях пътували четиримата обвиняеми – български граждани. Едната кола се движела като пилотна кола и в нея пътували тримата обвиняеми, а втората била шофирана от четвъртия обвиняем. При пристигането си в София групата мигранти и четиримата обвиняеми били задържани от служители на полицията. При задържането 17-годишният обвиняем Митков оказал съпротива на служителите на МВР, в резултат, на което са причинени телесни увреждания на полицейски служител, за което е образувано отделно досъдебно производство.
Обвиняемият Билал С, се намира в България от 2015 г., като оттогава е в производство по предоставяне на статут на бежанец. Той няма криминални прояви. След съобщението на полицията се опроверга слухът, който се тиражираше няколко дни в Харманли, че от града има отвлечено дете.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 29, 2017 10:16
Напиши коментар

4 Коментара

  1. 366ivan април 30, 17:57

    palni glypaci ste tezi dalaveri sa za gornite etaji darjavnata mafija

    Отговори на този коментар
  2. Справедливост април 30, 00:22

    Време беше да ги хванат… ,то не бяха наркотици, то не беше трафик на бежанци.Сега следва втори дубъл на другата групичка отрепки,които се имат за голяма работа и се напълниха с пари и коли покрай бежанците,които търсят спасение.Нека родителите на тези престъпници , да видят какви деца са отгледали и да се замислят!

    Отговори на този коментар
  3. apash април 29, 17:36

    наиграхте са !

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама