Как голямото хоби на Дулев и Ангелов стана малък бизнес

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 10, 2006 20:27

Как голямото хоби на Дулев и Ангелов стана малък бизнес

Акценти

  • Вестник "Харманлийски НОВИНИ", 10 - 6 февруари 2006 год.

Свързани публикации

Членът на бизнес клуб ,,Харманли“ Тенчо Дулев е роден през 1947 година в Хасково на 20 юли, зодия Рак. Женен, с две дъщери. С частен бизнес се занимава от началото на демокрацията. В момента притежава две бензиностанции в Харманли, фирма ,,Сика“. Дава работа на 52 човека. Но най-голямата му любов, както казва той, е винарната, която построиха със стоматолога д-р Стефан Ангелов.
За историята по създаването й ви предлагаме разказа на двамата съдружници.
В началото всичко започнало като хоби. Тенчо харесвал хубавото вино, докторът също. Последният обаче имал повече опит, защото като стоматолог бил разпределен в известното с развитото си лозарство село Устрем, Тополовградско. Там селяните традиционно му носели бутилки вино в знак на благодарност. Докторът пробвал вината и постепенно започнал да усеща от кой край на селото са лозовите насаждения, от които е направено.
Един случай обаче накарал д-р Ангелов да се влюби във виното. При престоя му в Германия негов познат тираджия му подарил два кашона с Гъмза – резерва 1986, произведено от Винпром Павликени. То било предназначено за износ за Великобритания. Тогава докторът и съпругата му не могли да потиснат егоизма си и си го изпили сами. Толкова много им харесало, че доброто му качество и до днес буди у него много приятни спомени. Дълго след това обикаляли магазините на Германия и си купували вино, за да го сравняват с българското. В тази ценова категория, 10-15 марки, друго такова хубаво вино не намерили.
Когато се завърнал в България, докторът споделя за случая с приятеля си Тенчо. По това време в Харманли се провежда изложението ,,Пътят на виното“. Двамата го посещават и се запознават с технолога Симеон Димов. През 1999 година решават и започват да произвеждат домашно вино. Първите опити били в импровизирана изба в къща. След това започнали да ходят на изложението ,,Винария“ в Пловдив. Там те носели по 1-2 бутилки вино от собственото производство, което бай Симо дегустирал.
По-късно сложили марката на продукцията – ,,Дулев и Ангелов“. Доктор Ангелов пък започнал да подарява на някои от свои пациенти – ценители на червения елексир, по бутилка. С течение на времето виното обаче започнало и да не стига. Много от приятелите го харесали и започнали да посещават стоматолога не само като пациенти, а за чашка вино. Доста гърци са занесли в родината си от него и сега в северна Гърция виното на ,,Дулев и Ангелов“ е много познато.
Интерес представлява как двамата производители – хасковлията Тенчо Дулев и тополовградчанинът д-р Стефан Ангелов, решават да направят винарна на ,,Малката звезда”. Всеки път, когато докторът се връщал от Тополовград гледал с мъка как заведението се руши, а то според тях е част от облика на Харманли. Така се родила идеята да възвърнат отново старата му слава. Участвали и го спечелили на търг. Решили, че тяхното голямо хоби вече трябва да прерасне в малък бизнес и то именно там. На миналогодишната ,,Винария“ се договарят със Симеон Димов – един от най-добрите технолози, който 32 години работи във Винпром Лясковец, да дойде и да работи при тях. Бай Симо е потомък на отец Матей Преображенски-Миткалото от с. Ново село, великотърновско.
Така и направили винарната, в която смятат да произвеждат бутиково вино в малки количества. Изготвили малък проект, закупили бъчви, ферментатори и съдове за вино. Купили още преса за бяло вино и малка бутилираща линия и започнали. Бялото грозде Юни бланк, расте на няколкостотин метра от винарната, в лозето на Георги Севов. Другото – мавруд, закупили от с. Димитровче, а от село Маточина – Мискет червен. От 5 до 31 октомври преработили над 55 тона грозде. В момента имат съдова вместимост за 80 тона вино. Винарната има издадено удостоверение РЕГ 21 000 В от Националната Лозаро-винарска камара. Тенчо Дулев и Стефан Ангелов имат мажоритарен дял в нея, а Георги Севов и Маркус Вайх от Лайпциг са техни съдружници.
Първото си вино за тези реколта ,,Дулев и Ангелов“ пуснаха преди Коледа – Мавруд и Каберне. Другого Юни бланк ще бъде на пазара по преценка на технолога и това вероятно ще стане в края на март. В момента то съзрява в 225-килограмовите бъчви ,,Барик“.
От винарна ,,Дулев и Ангелов“ предлагат на пазара общо 7 асортимента чрез две търговски марки – ,,Палитра“ и “Енигма”. В ,,Палитра“-та е включено младо вино за консумация – бяло вино от Мискет червен, розе от Памид и червен купаж между памид, мерло и каберне. Другата търговска марка е “Енигма”. Тя е от асортиментите Юни бланк, мерло, каберне и мавруд.
Тенчо и Стефан са любители на хубавото вино и затова изцяло се доверяват на технолога си Симеон Димов. За в бъдеще смятат да направят малък лозов масив, където да си произвеждат собствено грозде и смятат да наемат само качествени хора за работа.
Ето как технологът бай Симо отговори на въпроса къде стават по-добри вина – в северна или южна България:
Виното се прави по два начина – един път от грозде и втори път от технолога.
Узрялото грозде прави доброто вино. Тук има повече слънчеви дни за разлика от Северна България, затова там е необходима намесата на технолога. Тероара* е много подходящ за червено вино, а в северна България се правят повече бели. Но най-важното, което трябва да се знае е, че виното се прави на лозето – не в избата.
Другата идея, която смятат да реализират предприемчивите харманлийци е да направят заведение, в което да предлагат продукти, произведени от харманлийски фирми – меса, мляко, сирене вино и други.

* В думата тероар се включват: климатичните условия – годишна сума на валежите, ветровитост, слънчево греене, температура – средни дневни и годишни стойности и амплитуди; топографията на областта; евентуалното наличие на по-голям воден басейн или горски масив; надморската височина, наклон и изложение; почвите и тяхната способност да акумулират топлина и влага, плодородието им, химичната им и геоложка структура.

През есента на 2000 година двамата Тенчо – Дулев и д-р Стефан Ангелов били на Зографския манастир, Света гора, и занесли от тяхното вино на отец Гавраил. Когато при него дошли тримата патриарси, отецът предложил на височайшите гости три вида вино и техният избор се спрял на харманлийското. По-късно и президентът Георги Първанов направил същия избор – предпочел виното на ,,Дулев и Ангелов“.
Техен приятел д-р Банчев от Хасково занесъл от виното в Орегон, САЩ. Там той подарил от него на бивш генерал, участвал във Виетнамската война. На военния много му харесало и отвърнал на жеста, като подарил американско вино.

Защо на пазара има евтино и некачествено вино?

Според Закона за виното в определени региони, където гроздето е било достатъчно узряло при гроздобера, се разрешава джибрите да се заливат със захарен сироп, за да се получи вино. Така се получават т.н. трапезни вина. Това обаче става само с разрешение на министъра.
Преди такива вина се произвеждаха много и се изнасяха за Съветския съюз и други соц. страни.

Категории вина:
– Трапезното вино е от най-нисък клас. То се прави от грозде, което може да бъде добито от регион, различен от този на производството му;
– След него са вината на регионално ниво. На етикетите на тези бутилки трябва задължително да бъде упоменат регионът – нашият е Южно тракийски;
– След това са вината с гарантирано наименование за произход. В тяхната характеристика трябва да бъдат изписани лозовите масиви, от където е набрано гроздето. Такъв етикет може да се постави само на вино, което от пет последователни реколти е дегустирано от оторизирани специалисти от Национална Агенция по Виното (НАЛВ) и са дали разрешение за това;
– Следват вината с гарантирано и контролирано наименование на произхода. При тях трябва да е обозначен точно парцелът с точни граници, от който е гроздето, годишният добив от декар и третирането на лозето. В България в момента има само 19 такива вина. Такова наименование може да се присъди само след като 10 поредни реколти се дегустира вино от НАЛВ.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 10, 2006 20:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама