Къде можем да се къпем през лятото?

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 25, 2016 08:42

Къде можем да се къпем през лятото?

Къде можем да се къпем през летните жеги? Това е въпросът, който вълнува онези, които не са на морето. Има няколко варианта- реки, язовири и открити басейни в къщи, вили и на обществени места. За предпочитане е последният вариант.
Всяко лято кметовете на общини издават заповед за разрешените и неразрешените места за къпане. Неразрешените трябва да се обозначат своевременно като край тях се поставят табели “Забранено къпането!” или “Неохраняема зона!”.
Разрешените са басейните, където Регионална здравна инспекция извъpшвa нeпpeкъcнaто кoнтpoл нa вoдaта в тях. Отделно coбcтвeницитe ca зaдължeни дa вoдят днeвници зa чиcтoтaтa й. Спазват противoeпидeмичен peжим, който включвa и caнитapнoтo пoддъpжaнe нa cъблeкaлнитe, дyшoвeтe, тoaлeтнитe и cъдoвeтe зa oтпaдъци, кoитo ce дeзинфeкциpaт c пpeпapaти, paзpeшeни зa yпoтpeбa y нac.
В нашия регион има 7 открити басейна, където можем да се къпем през лятото. Собствениците им са спазили всички изисквания за безопасност, имат спасители, осигурили са навременна медицинска защита. Те отговарят на условията на Наредбата за водноспасителната дейност и водното обезопасяване.
Най-много басейни има около Харманли- четири. Единият е в Градската градина, вторият – в хотел „Олимпия“, третият – до заведението „Райски кът“, а четвъртият – на „Бисерската Гергана“.
Таксите за къпане на басейна в хотел „Олимпия“ и този в Градската градина са еднакви- 5 лв. е входът за възрастни, 3 лв. за деца, а шезлонгите са по 2 лв.
И на двете места има шатри, за по-голямо удобство и релакс. Заведенията предлагат топли и студени напитки, сандвичи, цаца, картофки и друга кухня.
На Градската градина басейните са два – голям и по-малък за деца, а на „Олимпия“ е един. И на двете места се предлага както дневно, така и нощно къпане.

Бурденис - Свиленград

Бурденис – Свиленград

Басейнът на хотел „Олимпия“ съвместно с БЧК предлагат уроци по плуване. Курсът стартира на 6 юли и в него участват както начинаещи, така и деца, които искат да усъвършенстват уменията си по плуване.
През месец юли на този в Градската градина се провежда курс по плуване за начинаещи и напреднали деца, ръководен от треньора по плуване Надежда Карамфилова. Краят ще бъде на 29 юли.
Басейнът на Бисерската Гергана е с размери 16 на 8 метра, а дълбочината е от 1.40 до 2 метра. Има отделено място за къпане на най-малките. За възрастни таксата е 5 лева, за деца – 3, а за деца до 7 години е безплатно.
Работи от 10:00 до 24:00 часа, има сепарета, шезлонги, барче. Мястото е много прохладно.
Басейнът на „Райски кът“ до Харманли е с олимпийски размери, а дълбочината му е 1.20, 1.60 и 1.90 метра. Работното му време е от 10:00 до 20:00 часа. За клиентите си предлагат шезлонги и чадъри. Таксата на човек е 5 лева.
До басейна има заведение, което предлага храна и напитки.
Басейн „Рай“ – Любимец, работи денонощно. Той функционира от 14 години и всяко лято е любимо място за прохлада на хора от цялата област. Рано сутрин тук идват да плуват любители, надвечер – също. През деня децата се къпят за забавление.
Тук се организират рождени дни на деца и големи. Всяка събота и неделя се организират различни партита, вечер на Слави Трифонов, ретро парти.
Входът за деца до 14 години е 3 лева, а над тази възраст – 4 лева.
В сряда и петък има курсове по плуване.
В четвъртък, 21 юни, вечерта се състоя конкурсът „Мис Рай – 2016“. Красавици от цялата област показаха телата си пред жури, което определи най-красивата.

Луксор в Ивайловград

Луксор в Ивайловград

Плувния комплекс „Бурденис“ – Свиленград, работи от 9:00 часа сутринта. Той е разположен на 5 дка обща площ. На прохладно място извън града е, а до него има сенчест паркинг. В комплекса има голям басейн, в който могат да се къпят деца на дълбочина 50 см, за по-големи на 1 метър и за смелчаци на 2.5 метра. Кой където желае.
Има и бар за релакс. Предлагат се напитки, храни, всичко, което клиентът желае.
Тук се провеждат обучения за деца по плуване. Освен това правят и други образователни мероприятия за борбата против СПИН, например.
Комплексът е любимо място, където се организират различни тържества, сватби, рождени дни.
В Ивайловград басейн има в Спа комплекс „Луксор“. Той е отворен през летния сезон- от май досептември и работи от 11:00 до 16:00 часа. Подходящ е за деца и за възрастни. Таксата за малките е 3 лева, а за големите- 5. Има заведение, където се предлагат коктейли, бели и червени вина, бира или прясно изцедени плодови сокове и плата с плодове, сирена или месни мезета. След вечеря барът край басейна е място за общуване и контакти, забавление и танци.
Басейнът в Тополовград е безплатен и е с размери 12.5 на 25 м. Дълбочината му е от 140 до 160 см. Около него е изградена зона за отдих и почивка с места за шезлонги. Отговаря на всички съвременни изисквания. Водата се филтрира ежедневно. За сигурността на посетителите се грижи спасителят Атанас Пенчев, но е задължително децата да са с придружител.
Всеки може да ползва новата придобивка без заплащане всеки ден от десет до осемнадесет часа, включително в събота и неделя. Почивният ден е понеделник.
Там, където няма басейни, хората предпочитат реките. Най-привлекателно място в тази край си остава река Арда. Край Маджарово хората ходят на местността Трамплина. Чистата вода привлича любители на природата и туристи от цялата страна. Около нея и край язовир Ивайловград през цялото лято могат да се видят стотици палатки на рибари, които релаксират сред природата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 25, 2016 08:42
Напиши коментар

3 Коментара

  1. ен юли 25, 21:07

    Само Кюмурлука над Харманли.
    P.S. общината няма ли да вложи малко усилия два пъти месечно да почиства района?

    Отговори на този коментар
  2. Габриел юли 25, 14:02

    Ходих на всички басейни в Харманли и ми направи много лошо впечатление, че масово хората (15-25 год.) носят бельо (слипове или боксерки) под банските и не го свалят, докато се къпят.
    Отначало мислех, че е е някаква грешка, но като видях колко много хора го правят се питам дали това не е някаква изкривена модна тенденция? Или абсолютно невежество … Не знам, но това не би трябвало да е допустимо от хигиенна гледна точка.

    Отговори на този коментар
  3. Николай юли 25, 10:40

    Много полезно четиво, браво

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама