Изборите в Тополовград – со кротце, со благо, со малко кьотек

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 22, 2006 18:38

Валентин Христов

Община Тополовград се сдоби с чисто нов кмет (само три пъти употребяван). 63-годишният кандидат от БСП Петър Пашов е сядал три пъти досега на кметския стол. Първите два мандата печели при редовни избори, след падането на д-р Вълчева той е избран от Общинския съвет за временно изпълняващ длъжността кмет на Община. През последните дни г-н Пашов имаше двоен повод за празнуване. На 28 ноември навърши пенсионна възраст, а на 2 декември спечели надпреварата за кмет на община Тополовград. Победителят завоюва доверието на 50,5% от гласувалите (2992 гласа). За достойно представилия се Коста Стойчев останаха 49,5% или 2921 гласа. Така на 40-годишния инженер, зад който застанаха НДСВ,СДС, и БЗНС, не достигнаха само 71 гласа.
Повишената избирателна активност определено беше в полза на по-младия кандидат. Това доведе до стопяване на аванса от 700 гласа, които Петър Пашов имаше в първия тур.
За победата на г-н Пашов решаващи се оказаха няколко фактора.
На първо място това е стройната организация в редиците на БСП, която не се нуждае от коментар. От решаващо значение може би се оказа коалирането на Коста Стойчев с бившата кметица Николина Вълчева и афинитетът й към заместник-кметското място. Мълвата за договорката доведе до отлив на ултра сините избиратели. Получи се и прецедент. Една немалка част твърди седесари, които на първия тур подкрепиха г-н Стойчев, на балотажа не излязоха да гласуват. Обяснението им е просто: “ Веднъж направихме д-р Вълчева кмет, а тя не изпълни ангажиментите си към СДС. Сега не бихме работили втори път, за да я направим зам.-кмет.“
В същото време верни хора от щаба на г-жа Вълчева открито агитираха срещу нейния бивш секретар, който я изпревари, заемайки второто място в битката за балотажа. Слухът за битите роми също се отрази на потока гласоподаватели в края на изборния ден.
Този инцидент вероятно вгорчи победата на г-н Петър Пашов. Някак неестествено изглежда в навечерието на влизането ни в Европейския съюз в България да се ползват методи, присъщи на политиката ни от преди 100 години.
Както се е изразил Ляпчев в началото на миналия век: “ …а по македонския въпрос – со кротце, со благо, и ако требе со малко кютек.“

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 22, 2006 18:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар