Изборите приключиха и новият мандат 2015 – 2019 г. започна

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 13, 2015 09:16

След почти два месеца на предизборни, изборни и последвали вълнения и страсти, надежди и стремежи всичко това е вече история, а всички от кандидатите за избраници са вече по местата, които избирателят им отреди. За едни радостта от победата и нелеката отговорност, която им предстои, за други – горчивината от загубата или неочаквания резултат, анализите и поуките и стягане на редиците за следващите избори.

За първи път след промените през 1989 г. в общината има избран, и то с внушителен резултат, кмет за втори пореден мандат – Божин Божинов.
Отново, за трети пореден мандат, в състава на Общинския съвет няма ясно и категорично изразено мнозинство на нито една политическа сила или коалиция.
За първи път за председател на местния парламент е избран загубилия състезанието за кмет на общината и то в прекия двубой на втория тур, защото по-традиция кмет на общината отново, макар и за съвсем малко, не беше избран от първия път. Именно сега от тези двама мъже, най-важни за обществения, политически и въобще цялостен живот на общината, зависи много накъде ще тръгне тя. Дали ще загърбят досегашното си политическо и донякъде личностно противопоставяне в името на всички жители на малката ни и все по-оредяваща от към население община. Дали ще заложат на разбирателството и необходимия компромис, или ще поемат по пътя на явното или скрито противопоставяне и заплитане в сферата на многобройните интереси, които ще се опитат да приложат натиск върху тях. Дали ще поведат тези, които стоят до тях като съветници и кметове на населени места, по пътя на разбирателството, или ще изберат този на противопоставянето за щяло и нещяло.
Тези и още много са въпросите, които искат и чакат своя отговор. По първите им публични изяви – и на Божинов, и на Сяров, като че ли личи желание да се работи съвместно и отговорно именно заради тези хора, които са ги избрали и очакват от тях отговорни и адекватни решения и действия.
Много зависи и от поведението на общинските съветници. Дано то се диктува от разума и полезните решения, а не от противопоставянето и отхвърлянето на всичко, което не отговаря на моментния интерес на политическата им сила, на някакви групови или икономически интереси или техните собствени щения.
Кметовете на селата и кметските наместници, които ще бъдат назначени в селата, където не могат пряко да избират свои управници /впрочем това важи и за всички избрани за мандат 2015-2019 г./, не бива да забравят, че вече не са кандидати на еди коя си партия или коалиция, а кметове и съветници на всички жители на общината или съответното населено място. Дано да са го разбрали, дано да са проумели, че изборната еуфория отмина и сега четири години предстои само работа. И да не забравят, че неусетно и много бързо ще дойдат следващите избори.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 13, 2015 09:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.