Искат общински пари за вестник срещу кмета

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2016 14:02

Акценти

  • Сакарско ехо, брой 4/1505, година LXXXI, година XIV, 29-4 февруари 2016

Свързани публикации

Да се отделят 30 000 лева от бюджета на община Тополовград за създаване на нов вестник. Това иска председателят на местния парламент Васил Сяров. В докладната си той обяснява, че с тези пари ще бъде учредено търговско дружество, с управител Росен Пурланов, чиято заплата ще бъде 420 лева. В докладната се изтъква, че възобновяването на дейността на дружеството е „нашият принос към културния облик на общината“.

Тя ще бъде разгледана на сесия на ОбС в петък, 29 януари. В нея господин Сяров проследява историята на излизането на вестниците в общината. Споменава за няколко издания, но е пропуснал да отбележи, че САКАРСКО ЕХО е основното информационно средство на общината през последните 10 години.
Подобна ситуация имаше преди години, когато Ева Карачолова (Спасова), която след като стана кмет създаде дружеството „Вестник Сакар“ ЕООД. В резултат на това от бюджета на общината се отделяха десетки хиляди лева, за да бъде тя хвалена. Красивата госпожа като манекенка бе на първа, втора и трета страница, а понякога и на последната четвърта. През 2011 година дружеството бе закрито, защото харчеше непълноценно парите на местните данъкоплатци.
Сега ситуацията се повтаря, но с по различен ракурс. В местния парламент се образуваха две лобита. Едното е около кметът Божин Божинов, а другото е около ГЕРБ с формален лидер председателят на ОбС – Васил Сяров. Към тях се присламчи и единствения представител на БСП, който много мразеше преди това ГЕРБ и започна да съветва. Те имат мнозинство и блокират предложените докладни от кмета. На миналата сесия Добрин Парнаров бе изготвил проекто-правилник, който се оказа пълна недомислица и в този му вид не бе приет. Сега атаката срещу Божин Божинов продължава и тези хора искат да си имат издание, в което да го критикуват. Не отделят пари за това от собствения си джоб, а искат общински.
По всичко изглежда, че това е продължение на кампанията, която се случи преди изборите. Тогава местни активисти си направиха Фейсбук страница, където клеветяха наред. Използваха епитети, инсинуации, лъжи, за да убеждават хората, че тяхната управа е най-лошата. Това ги утвърди като аутсайдери и ги прати в трета глуха в политиката.
След това Добрин Парнаров се оплака пред ОИК, че вестник САКАРСКО ЕХО не му публикувал право на отговор и пусна жалба. На вестника сложиха глоба от 2 000 лева, която бе отменена, като неправомерна.
На повечето сесии на местния парламент кметът Божинов е обвиняван, че не отделя достатъчно пари за социални разходи, а сега искат от него да разточителства.
По всичко изглежда, че част от този ОбС започва война срещу кмета. След като не можаха да му орежат правомощията, сега искат от бюджета пари,за да могат и да манипулират хората с вестник. По закон обаче градоначалникът е лицето, което разпределя средствата от бюджета. Противниците му искат да го поставят в клопка и с общинските пари да правят пропаганда срещу него. Дали това ще се получи, ще стане ясно на сесията в петък, която бе пазена в тайна от тополовградчани.
Досега покана за свикване на заседание на ОбС, според закона се публикуваше в местния печат, но специално тази не бе обявена публично.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2016 14:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама