In Memoriam: Архипелагът Гриша Трифонов

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 27, 2015 11:00

In Memoriam: Архипелагът Гриша  Трифонов

„Неделя. Харманли… Октомври.“

Така започва стихотворението на Гриша Трифонов „А утре?“ от първата му поетична книга „Докато проговори камъкът“… Но е четвъртък. Харманли… Ноември. Погребваме Гриша Трифонов. Точно преди два месеца сме отпразнували 60 годишния му юбилей, а днес го изпращаме от този свят. Но всъщност не се ли отправя той на поредното си пътуване?

„Ако смъртта не е поредното пътуване,
защо сме се родили сред звездите?“

А Гришата пътуваше много – като истински бард. Но и често се завръщаше в родния Харманли – неговата Итака. На Харманли посвети едни от най-хубавите си стихотворения. Превърна града в Мека на пятата поезия, основавайки още в 1986 г. първия бард фест в България. Пишеше, пееше и пътуваше. Покоряваше градове, в които сме и не сме. Беше и хълм, и планина – достъпен и недостижим. Беше и необятен – като архипелаг.
В поезията на Гриша Трифонов има една автометафора, която е и негов автопортрет – стихотворението „Архипелаг“. „Така не ми отива да съм остров“ – казва поетът. И ако все пак е остров, е част от архипелага, а ако е отделен остров, е колкото Албион. Но е архипелагът, прекосяван от корабите на конквистадорите, отправили се към Нова поетическа земя, откриващи я, завръщащи се от нея със слитъците на куплетите, с тежките накити на метафорите, но без подправки, без никакви подправки…
За книгата му „Югоизточната порта“ съм казвал, че стиховете в нея са родени сякаш от някой голям поетически взрив – така както се е създала вселената. И в нея отново е възникнал един архипелаг, но архипелаг от звезди и планети. Гриша Трифонов е назоваващият съзвездията, поетът.

„Ако смъртта не е поредното пътуване,
защо сме се родили сред звездите?“

Така е, Гриша. Но това ще бъде първото ти пътуване без завръщане.
Сбогом!
Георги Николов

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 27, 2015 11:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар