Илияна Йотова предизборно заиграва с бежанците

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 26, 2016 10:28

Илияна Йотова предизборно  заиграва с бежанците

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 18/ 22-29 септември 2016 година

Свързани публикации

Някой упражнявал натиск над България да разкрие още бежански лагери. Това съобщи Илияна Йотова в Харманли. Евродепутатът и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент посети РПЦ в понеделник, 19 септември. Тя не съобщи кои са силите които настоявали страната ни да прави това, но изказа своето мнение по бежанския въпрос. Според нея Регистрационно-приемателният център трябва да бъде от затворен тип. Тя коментира също, че в момента българските граници не могат да бъдат защитени ефективно, тъй като страната не разполага с нужния капацитет.
Сега бежанците са от Афганистан, Иран и Ирак и 90% според нея не трябвало да получат международна закрила и статут на бежанци, тъй като били икономически мигранти и следва да бъдат връщани обратно, каза още тя.
Думите на червения евродепутатът се разминават с действията на ЕК във връзка с бежанския въпрос. От Брюксел до няколко седмици ще отпуснат на България €108 млн. Сумата бе поискана от премиера Бойко Борисов и е необходима за справяне с наплива на бежанци на границата ни с Турция.

На семинар в Европейската комисия, на който имаше представител на Сакарнюз, Катерина Волфова, говорител от Генерална дирекция вътрешни работи и сигурност, съобщи, че се предвижда затягане контрола от нова служба „Европейска гранична и брегова охрана“. Тя ще е неща като Фронтикс+. с повече правомощия. За охрана на българските граници в началото на другия месец ще дойдат 200 униформени, които веднага ще бъдат дислоцирани на най-уязвимите места по границата ни с Турция.
20% от отпуснатите пари от ЕС ще са за изграждане на нови центрове.
Илияна Йотова е и сред инициаторите за определяне на квоти за разселване на бежанците из държавите-членки на ЕС.
Тя вече не говори за тази мярка, макар че тя твърдеше, че България само ще спечели от въвеждането на тези квоти.
От 12 септември досегашният директор на центъра Йордан Малинов е напуснал и се върна на предишната си работа като началник на ВиК – Харманли. Временно за директор е назначен Димитър Захариев, който досега бе директор на приемния център в село Баня.

Започна разширяването на бежанския център в Харманли. Държавната агенция за бежанците започва изграждане на нови 68 фургона за над 400 души. Те трябва да са готови до края на годината и ще струват 2 милиона лева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 26, 2016 10:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама