Гръцки ресторант, с цени по-ниски от българските

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 20, 2015 08:29

Гръцки ресторант, с цени по-ниски от българските

Търговците от съседна Гърция пак показаха, че са с една стъпка пред нас, след като някои от техните заведения вече са достъпни и за по-бедните българи. Красноречив пример за това е Таверна „Мурмуря“ в Орестиада, където може да се опита прясна морска риба, доставена от Егейско и Бяло море. Заведението и магазина са семеен бизнес и въпреки че е са на повече от 60 километра от морето, бащата Янис Бойданидис през ден ходи и купува риба направо от лодкарите и от борсите, като по този начин избягва посредниците.

В целия бизнес освен бащата участват син, дъщеря, снаха и зетят Йоргос Нумис. Той с жена си управляват ресторанта. В него работят 25 човека, а главният готвач в кухнята е българката Илияна. Работливата жена от Хасково допринася южните ни съседи да опитат българските вкусове, които приятно ги изненадват.

Йоргос е душата на заведението. Той лично посреща клиентите много сърдечно и се грижи нищо да не им липсва. Уважението към посетителите е най-важното за него. “Искам с посетителите да бъда приятел, а не да ги посрещам само като клиенти“, споделя той. Те освен местни хора, са и от Турция и България.

Сервитьорите освен гръцки говорят турски, български, руски, английски. Менюто също е на няколко езика. То включва над 40 вида морска риба, между които октопод, калмари, сьомга, лаврак, скариди, цапура, миди. Половината от рецептите са техни собствени, а останалата част са взаимствани от островите на Гърция.

Салатите също са свежи, със зеленчуци, доставени същия ден.

Заведението е със 100 места в залата и навън, а с 12-14 евро на човек всеки може да опита даровете на морето.

Всяка неделя тук свири оркестър , но това не се отразява на цената на ястията.

Тук сами си правят десертите, които предлагат – вкусна торта и домашно сладко от зелени смокини, а накрая черпят кафе или или ликьор, за който Йоргос се шегува, че ако го изпиеш, катаджиите не могат да те хванат пиян. Ликьорът Йоргос прави сам, като пази в тайна съставките на рецептата дори от жена си.

Заведението се намира в центъра на Орестиада. От границата с България до там са не повече от 50 км, а по широкия път се пътува спокойно.

taverna-(6)taverna-(9) taverna-(8)taverna-(5)taverna-(3)taverna-(2)  taverna-(4)taverna-(7)

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 20, 2015 08:29
Напиши коментар

5 Коментара

  1. krasimira.simeonova юли 12, 12:35

    Да така е,цените в Гърция са по приемливи от нашите/Има и скъпи разбира се но …..Това ме изуми когато се прибрах октомври след 16 години работа в Гърция.Тук най добрата заплата е най ниската в Гърция а цените са на нивото на южната ни съседка.Да живееш там с 500 € е все пак малко по приемливо отколкото тук с 600 лева а тази заплата е рядкост у нас.Всички гледат да се налапат тук ми се струва предусещайки че ще им изтече мандата с влизането на еврото.Никой мисля си няма да позволи на българина да сложи много по високи цени от тези на страните членки.

    Отговори на този коментар
  2. Stefka Dimitrova май 24, 05:56

    Kak sa po evtini zenite,kato € e 2 Leva ?Ako menuto e vav Levove ,togava da!!!!! .Ami da sa jivi I zdravi ima6tite ,drygite samo 6te zukat ,govoriat I me4taiat.Iasooo panikari!!!! Mnogo cme6no menu, ,,,,Informaziata na BG a ZENITE VAV €,,,,,

    Отговори на този коментар
  3. ГЛАРУС септември 8, 18:03

    гърците са пичове а не п… като нашия вожд и всички българи дупедавци

    Отговори на този коментар
  4. ha април 20, 18:53

    da im imam krizata

    Отговори на този коментар
  5. deyan mirchev април 20, 16:19

    Такива са в цяла гърсия цените несе залагваите

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама